Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Életmentő krisnások a Blahán

2010.12.02. 13:55 I.A.

Mindennapi meleg étel életmentő  

Krisnások a Blahán

 

A Blaha Lujza téren 12 éve meleg ételt osztó krisnás hívőknek a Közterület-felügyelet munkatársai november 22-én hétfőn azt mondták, hogy szerdáig maradhatnak a téren. Mára közelebb kerültek az álláspontok.

 

 

Csodálatra méltó közösségi munka, amit a krisnás hívek Ételt az Életért Közhasznú Alapítványa  a Blahán is végez – mondta a mindennapi.hu-nak Pető György, a Fővárosi Közterület- felügyelet igazgatója.   

 

Valóban százezreknek adtak meleg ételt az elmúlt évtizedekben. Mi a gond?

A Blaha Lujza tér Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, melynek térrendezése is megkezdődött. Folyamatosan tárgyalunk a krisnás jótevők képviselőjével. Közös érdek, hogy a jótevőknek, rászorulóknak megfelelő, jogilag is korrekt helyszínt találjunk. Olyan hely kell, ahol lehetőség szerint mobilvécét és utcabútorokat tudunk biztosítani.

 

Józsefváros vezetése nem  támogatja, hogy a Blaháról a Teleki térre kerüljön a konyha…    

 

Nem a Teleki téren szerettük volna megvalósítani, hanem a közelében, átmeneti jelleggel felmerült egy alkalmasnak tűnő terület, ott, ahol a 37-es villamos éri el a Fiumei utat. A következő napokban megtaláljuk a mindhárom oldalnak megfelelő új helyszínt.  

 

Szilaj Péterné Csilla lelkésztől, az Ételt az Életért Alapítvány kuratóriumának tagjától azt kérdeztük, mennyi adagot osztottak ki létezésük óta.  

 2010-ig körülbelül 1,5 millió adag meleg ételt osztottunk ki. Évente több mint 30 millió forintot fordít erre az alapítvány. Ebből 21 millió az élelmiszerköltség. Szervezetünk a Krisna-tudatú Hívők Közössége Egyház bevételeinek egy részét erre fordítja. A hét öt napján biztosítunk ellátást az év minden munkanapján.

Minden munkanapon mintegy 500 főnek biztosítunk meleg ebédet, kenyeret, innivalót, gyümölcsöt, joghurtot. Az étkezésnek csupán a józanság és a sor végigállása a feltétele. Ellátottaink elszegényedett, a társadalom perifériájára sodródott emberek. Sok a nagycsaládos, a szellemi vagy testi fogyatékkal élő ember. Nyugdíjasok, akik nem képesek fenntartani magukat, fűtetlen lakásban, a szükséges gyógyszerek nélkül élnek. A Blahán 12 éve dolgozunk.  

Gyerekek?

Mindennapi jelenség a sorban álló gyermek. A mindennapi meleg étel életmentő.

     Kérem, ismertesse a hatósági megkeresés történetét.

November 22-én, hétfőn az étkeztetés ideje alatt ételosztó önkénteseinket a Blaha Lujza téren több hatóság kereste fel. Az MGSZH közegészségügyi vizsgálata szerint a kritériumoknak megfelelően történik a kiszolgálás. A Közterület-felügyelet alezredese, illetve a VIII. kerületi rendőrség munkatársa tájékoztatta az ételkiszolgálást végző hívőket, hogy szerdától kezdődően – a téren kezdődő felújítási és kertrendezési munkálatok miatt – az étkeztetést a Blaha Lujza tértől pár villamosmegállóra található téren folytassuk tovább.

A terület számunkra nem volt elfogadható. A kliensek kiértesítése rövid idő alatt nehezen megoldható. Írásbeli tájékoztatást, indoklást szervezetünk nem kapott. Ezért az ételosztást a tér egy félreeső helyén, munkálatokat és semmit nem akadályozva folytattuk a rendeletek betartása mellett.

A Fővárosi Közterület-felügyelet szerdán már megnyugtatott minket afelől, hogy az ellátást a fővárosi vezetés messzemenőkig támogatja és nagyra értékeli. Ezért eláll a térről való kitelepítés azonnali tervétől mindaddig, amíg sikerül annak helyszínét illetően mindkét fél számára megfelelő, hosszú távú megoldást találni.

A Teleki tér jó Önöknek?

Nem. Közismerten rossz hírű környék. Saját önkénteseinket sem szívesen engedjük oda.

A Blahán maradnának?  

Kiemelt infrastruktúrájú hely, az ételosztás tökéletesen kivitelezhető.

Mit főznek?

Szigorú tisztasági szabályok szerint főzünk. Alapanyagaink friss, főként rostos, növényi alapanyagok, gabonák. Húst, tojást, gombát, hagymát nem tartalmazó egészséges ételek. A fehérjeszükségletet olajos magvakból és hüvelyesekből biztosítjuk. Az ebédet Krisna-hívők főzik, a szakácsok képzett, a magyar és az indiai konyha rejtelmeit is ismerő személyek.

Hitbéli kötelesség és emberség vezérli Önöket…

Szervezetünk alapító lelki tanítómestere, A. C. Bhaktivédanta Szvámi kérése volt, hogy tanítványai küzdjenek a szegénység ellen és a vaisnava (Hare Krisna) templomok közelében ne éhezzenek az emberek.  A Krisna-hívők által kiosztott vegetáriánus, tehát erőszakmentes ételeket főzés után megszentelik, így azok lelki ételekké válnak. Az Istennek felajánlott ételek lelki tisztulást is eredményeznek, így a társadalom lelki fejlődését szolgáljuk.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: mindennap.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr392488438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lackfi János - ZÖLD 2010.12.06. 13:34:42

– Mi van, tanár úr, ízlik a döglé? – szólt oda a menzán vegetáriánus tanítványom, míg békésen eszegettem húslevesemet. Na tessék, ide vezetett közvetlenkedésem, a tegeződés, s hogy együtt cigerattáztam, söröztem velük. Így nyirbálják nem l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása