Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Az Akli fiúk felhői

2009.12.18. 01:00 I.A.

Hosszú asztal az óbarki Akli-ház étkezőjében. A konyhapult előtt kétszáz literes akvárium. Mellette fotel. Szép halak. Bicskei barátok ajándéka. Odébb teknős. Harapós fajta. Luca nyújta neki mutatóujját. Nem harap rá az indexre. De szokott. El is képzeltünk egy táblácskát a ház kapujára: "Vigyázz, a teknősbéka harap!"  

Mellettem balról Sára a hosszú asztalnál. Született 2000-ben. Jobbomon tolószékben: Miklós (1994). Mellette tolószékben Bence (1998). Majd Dóra, az anyuka, velem szemben az asztalfőn Luca  (1996). Luca éppen perspektívikus utcarajz "cuccot" készít. Rajzból tanulják. Bence angol és matek leckén dolgozna. Ha nem zavarná meg a magyar sajtó. Imre (1960) - még dolgozóban van. Az anya - Dóri -,  és az apa régi barátaim. Húsz éve még a Szelidi-tavon, a haza ötödik legnagyobb taván, azon a morotvatavon  is nyaraltunk együtt emlékezetes és népes baráti társaságban. (Éppen hippik voltunk. Ha jól emlékszem.) Mára már csak „véletlen” találkozásaink vannak.   
- Te ezt el tudod olvasni? - kiáltja Sára a füzetem kézírására mutatva. Erre szép kézírással leírom a füzetbe dafke gyöngybetűkkel: "szépen is tudok írni".  Ezt aztán mind a négy ifjú leírja utanám a füzetembe: "szépen is tudok írni".
Ismerkedünk.
Miklós még egészen kicsi volt, amikor már a felhőket figyelte. A két fiú akkor még nem volt tolószékben. Azokban az időkben, kérem szépen még olyan is megesett, hogy Bence a zöld búzatáblába szaladt. Kifeküdt, kihempergett, kitaposott benne egy búzakört és a szomszéd bácsit kérte, nézze már meg, legyen szíves. Itt talán ufók jártak? Bence amúgy a tyúkoknak is szedett zöldet. Etette őket és szívesen szedte össze a tojást alóluk. Bence tevékeny fiú. Gyakorlatias. Jó gazda. Miklós is, de ő inkább szemlélődő. Halk. Nyugodt. Elemző. (Az Akli török eredetű név, azt jelenti: "okos". Anyukájuk tanítónőként, apukájuk vegyészmérnökként végzett.)


A fiúk izomsorvadásban szenvednek. A betegség életük első éveiben nem látszott. Mindketten iskolások voltak már, amikor jelentkezett. Miklós már a bicskei Vajda János Gimnáziumba jár.   
Miklós meteorológiai érdeklődése tehát a felhőkkel kezdődött. Egyszer az iskolában azt mondta, hogy ő ide többet nem jön. Erre Fenyvesi Éva néni rajztanár azzal nyugtatta, hogy nézegette vele néhány percig a felhőket a suli  udvaráról. Aztán Kósa Kati néni matematika tanár is ugyanígy.  Felhővizsgát is tett aztán Akli Miklós! minden felhőről ránézésre meg tudja mondani a latin nevét és magyart is.
- Ez akkor olyan, mint a növényhatározó?
- Igen.
- A Búvár-könyvek sorozatában mintha lenne felhőhatározó...- derengtem.
- Mintha meg is lenne nekünk - nevet fel Miklós.
- És azt tudtad, hogy "a köd talajmenti felhő"? - vagánykodom.
-  Ezt meg hol tanultad?
- Növénytermésztésből, mert abban meteo fejezet is volt. Azzal kezdtük. És sajnos csak erre az egyetlen definícióra emlékszem.

Jégkrém pálca kárba nem veszhet

Saját, kicsi és automata meteorológiai állomásuk működik óbarki házuk udvarán, ahonnan a mérési eredmények egy interneten is követhető központba kerülnek. Az automata időjárás állomása ide küldi az adatokat: http://www.idokep.hu/?oldal=hoterkep Ez  egy domborzati hőtérkép. Több térkép van, jobboldalt tudod váltogatni és tedd oda a kurzort ahol (a Tatabánya közelében fekvő - A szerk.) Óbarok elhelyezkedését sejted és megjelennek a  házunk udvarán bemért eredmények - képeztek Akliék.


Sára szeret és jól tud rajzolni, agyagozni, végigmutatja nekem a tetőtéri szobáját, Lucáé mellett, aki már 8. osztályos és szintén nagyon tehetséges kézműves. Látom szép és hosszú sk. fülbevalóit, rajzait és kerámiáit. Miklós polcán szép kis  makettházak, terepasztalra valók. Bence szobájában a földszinten, az íróasztalon szép kis ragasztott házakat pillantok meg, kézbe veszem és azt látom, mind jégkrém pálcából készült. Bence még kandallót is helyezett a házba az ajtóval szemben. Dóra örömmel meséli, hogy a fagyis autós külön Bencének gyűjti a jégkrém pálcákat. A családban is bevett szokás a pálcát szatyorba gyűjteni, ahol Bence szépen össze is köti.    
Ötödikben Miklós még papírra írta a mérési adatokat. Az egész úgy kezdődött négy-öt éve, hogy Bagdi Ági néni feladta házi feladatnak, jegyezzék egy időszakban, hány fok van. Miklós azóta is méri. Immár az automata állomással. Amely a neten folyamatosan adatokat szolgáltat a központnak. A lecke gyakorolhat hatást a pályaválasztásra. (Ha én ezt tudtam volna, mindig mindet elkészítem.)
Papírra jegyzetelt excellben folytatta, majd érkezett néhány ezer forintért a házhoz egy "időjárásgép". Bizony. Amelyik páratartalom, légnyomás és hőmérséklet alapján jósolt adatokat. 
- És először hogyan mérted azt Miklós, hogy mennyi eső esett?
- Darálthúsos konzervdobozban.
- Dehát az nem is szabvány űrtartalom. Apukám kertjében rendes esőmérő edény volt egy méter magas karón. Hogyan tudtad darálthúsos konzervdobozból, hogy mennyi esett?
- Apával számoltuk ki. Apa ismer valami függvényt vagy mi a búbánatot. Most leírod, hogy búbánatot?
- Le én.
- De csak a füzetbe?
- Az újságba is.
Később Miklós regisztrált a időkép.hu honlapra, vizsgákat tett érte. A felhővizsgában csak két hibája lehetett a vizsgázónak. Miklósnak csak egy hibája volt. A családi legenda szerint egy matek professzor azt kérdezte döbbenten, mi az, hogy a Miklósnak megvan a felhővizsgája.
- Új időjárásgépet akartam. A régit odaadtam Ómamának. Hogy ne kelljen a bicskei házukból az udvarra kimennie, se a papának, belülről is meg tudja nézni, milyen idő van. Sőt. Még meg is tudja nekem mondani, ha kérdezem telefonon, hogy Bicskén éppen hány fok van. Az új időgép megszerzésében a www.idokep.hu segített nekem barátságból.
Közben azért Luca az asztalfőn - talán a hőmérsékletről képzettársítva -, elmeséli, hogy valahol a mostani hidegben iskolai úton megláttak egy forralt bor árust. Összenéztek egy F osztályos fiúval... Hogy milyen jó lenne ebben a hidegben egy pohár forralt bor. Megkérdezték Kósa Kati nénit, hogy vehetnének-e.
- Mit válaszolt?
- Nevetett.
Bencétől megtudom, hogy Miklós a Természetbúvár című lap olvasója és Vissy Károly meteorológus portálját is kedveli, mert olyan jól ír le mindent és az animációja is kiváló. Miklós olvasott már arról is, hogy 1924. június 13-án a mai Biatorbágyot tornádó pusztította, melynek haladási sebessége 24 km/óra, átlag szélsebessége 350 km/óra volt.
Ez a szél még egy mozdonyt is levert a Budapest-Bicske vonalon a sínről és összeségében Bajától Vácig haladt.
Bencétől szélügyben megtudom, hogy van ami őt a tornádónál  sokkal jobban érdekli.
-  És mi az? 
 -  A hurrikán. 



Az Óbarkon élő Akli család levele


Az óbarki Akli család segítséget kér. Két kislány és két kisifú él majdnem teljes nyugalomban, amit sajnos beárnyékol az a tény, hogy a két fiú, Miklós aki 15 éves és Bence aki 11 éves, egy súlyos izomsorvadásos betegségben él. Kerekes székben tudnak csak közlekedni.
Keresünk olyan vállalkozókat vagy magánszemélyeket, akik tudnának segíteni.
A családi ház tetőtérbeépítéses. A 4 gyerekszoba a tetőtérben található. A lenti félszoba kicsi. A nappali közös hely. A gyerekek igazi kuckói fenn vannak. A ház kialakítása miatt az egyetlen lehetőség a két mozgássérült fiú feljutására, ha egy lépcsőliftet szerelnek fel. Ennek a lépcsőliftnek az ára sajnos 2.5 millió forint körül van, ami meghaladja azt az összeget, amit a család ki tudna gazdálkodni.
Próbálkoztunk már mindenféle megoldással. De a lépcső szűk. Amikor a házat építettük, nem gondoltunk erre. A fiúk 60 kg körüliek. Éppen, mint a velük sokkal több időt töltő édesanyjuk, aki nem tudná őket szobájukból lehozni és felvinni. A lépcsőlfitet pedig önállóan, biztonsággal tudnák fiaink kezelni. Könnyebb, szabad mozgásuk lenne végre saját otthonukban. Mert ez a tét.   
Adományokat gyűjtünk a Gyógyító Jószándék Alapítvány javára (www.duchenne.fw.hu), akik vállalták, hogy ezekből a célzott adományokból lépcsőliftet vásárolnak a fiúk részére. Az alapítók máris segítettek bennünket, amit köszönünk. Azért hozták létre ezt az alapítványt, mert a családjukhoz tartozik izomsorvadásban szenvedő gyermek.
Minden adományukat hálás szívvel köszöni az egész család! Köszöni a Heteknek az anyagi támogatást.
Az adományozók nevét - beleegyezésük esetén - közzétesszük a honlapunkon, a közleményeinkben, felolvassuk a jótékonysági rendezvényeken.
 

Technikai adatok:

  • Az alapítvány neve: Gyógyító Jószándék Alapítvány
  • Az alapítvány számlaszáma: 10300002-20162043-00003285
  • Az alapítvány adószáma: 18109726-1-41
  • Közlemény: A közlemény rovatban kérjük mindenképpen tüntessék fel, hogy “Lépcsőlift” és vállalkozók esetén az adószámot illetve magánszemély esetén az adóazonosító számot.
  • Ezen kívül kell egy pontos cím is ahová az alapítvány postán el tudja küldeni az adományozást igazoló, adókedvezményre jogosító igazolást.

Igazolást a befizetésről mindnkinek adunk - jövő évben is -, de sajnos a jogszabály változása miatt azokra az adományokra tudunk adókedvezményre jogosító igazolást kiadni, amik 2009. december 27-ig megérkeznek a számlára.

Szólj hozzá!

Címkék: hetek

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr161605791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása