Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Meztelen afrikai az utcán (2007. október)

2009.10.09. 14:20 I.A.

Déli harangszóban, október 24-én ballagok a bicskei főutcán, a Göllner-sarkon fordulnék be a Kossuth útra, ahonnan szembejön velem egy nagy darab fekete bőrű férfi, meztelenül.

Meztelen diplomata? Azt hittem, fűtési szezon van. Klímaváltozás? Előtte egy órával kemény kétezer forintért vettem egy télikabátot a filléres turkálóban. Kidobott pénz? Egy meleg éghajlatról érkezett afrikai mezítláb és meztelenül jár itt? Én meg öltözöm? Na ne. Megérintem a halántékom, hátha eltört, de nem, mert amikor körbenézek, többen is bámulnak a sarokra.

Menekülttábori portás múltam jön elő, a táborra, kivétel a tiszteletnek, a pszichiátria feliratot is kitehetnék. Azt gondolom elmebeteg, megkérdem, hogy mi a baja, de a jól öltözött húszéves egyetlen kifejezést hajtogat ordítva, gyarmati angolul, felszólító módban, „vákk jú”. Felül semmi, arca dühös, tartása támadó, sztk-sétapálcám önvédelmi eszközként markolom, melegítője térd alá letolva és lóg le combközépig a kis októberi.
Megyek tovább három métert, mintha mi sem történt volna, ilyen a világ, de mi lesz ha ezt meglátja egy szembejövő kisgyerek? A tábort akarom hívni, de hívom inkább a jardot és visszafordulok, feltűnés nélkül követek egy meztelen fekete férfit az én szeretett otthonom főutcáján, a szabadságharcos a lánykollégium előtt veszi le magáról már az Országalmánál bokáig csúszó, tánclépéseit már erősen gátló fehér melegítő nadrágot, fekete vállára hajítja és néha futólépésben nyomul csont meztelenül. A boltok előtt kinn állnak az eladók és vásárlók, mindenki fülén telefon, mindenki a fejét ingatja, arcukon a sírjak vagy nevessek, a nem hiszem el, ez egy barom matematikai pontosságú kifejezései mutatkoznak, és hívják közben a rendőröket. Aztán engem hív egy barátnő, mert autóval ott haladva látta a későbbi kisvárosi legenda alapját élőben, röhögve érdeklődik: „Mekkora?” Nem is emlékszel? - válaszoltam tömören, kérdésre kérdéssel.

Eléri a buszmegállót, ahol gyerekek várták a buszt, a kislányok a járdának hátrafordulva, korlátnak támaszkodva, fejüket lehajtva állnak, a tizenkettő körüli fiúk fel-alá rohangálva, sikítva röhögnek és magyaráznak. Aztán az Iskola köznél, a legjobb helyen éri el vagy öt-hat rendőr, beirányítják egy kevésbé látható helyre, a hajdani ÉDÁSZ kerítésénél falhoz támasztják és öltözésre szólítják. Jól hat rá öt-hat egyenruhás felszólítása, az egyik parancsnokot is a járőrök közt látom. Mint azt később megtudom, égett a telefon a rendőrségen, a táborból szintén érkeztek kollégák a helyszínre, a rendőrök beteg szakorvosi ellátását rendelték. A táborban, amelynek Befogadó Állomás a neve, a menedékjogot kérelmezőket csak a karantén idejére zárhatják be. A húszéves nigériai menekült a tábor udvarán is próbált már meztelenül járkálni, a biztonságiak leállították, amikor ezen a napon kiment az utcára, még volt rajta ruha. Valószínűleg zárt intézménybe kerül a szerencsétlen. A ruha teszi az embert. Az utcán.


Jobbulást, embertárs. Van ilyen.

Szólj hozzá!

Címkék: élet bicskei

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr611438722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása