Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Bakháza beach

2009.07.25. 12:05 I.A.

Szöveg és fotó:  Izing Máté, Szt. László Ált. Isk., 8. osztály

 

Bakháza... ki hallott volna az alig 300 fős falucskáróll? Én már sokszor  mert anyukám ott született. Majdnem 400 km-re Budapestől, a magyar-horvát határon fekvő kis településre utaztam a múlt héten, Bicskéről (Fejér megye északi része) Bakházára (Somogy megye déli része), az ottani rokonaimhoz.

 

                                 

hu.wikipedia.org/wiki/Bakh%C3%A1za

 

Vonattal indultam a nyaralásra és úgy gondoltam biciklit is viszek. Az indulás napja előtt múltam el 14 éves, így igazi születésnapi ajándék lett volna a vonattársaság(ok)tól, ha lett volna rá lehetőség, hogy kerékpárt szállítsak. Úgy bizony, hiába néztem azt a menentrendet, akárhány átszállásal, akármilyen korán indultam volna, nem lehet biciklit szállítani. Persze, dohányzós osztály minden vonaton volt! 

 


A vonat ugyan négy átszállás után, mindössze 15 perc késéssel zakatolt be Nagyatádra, ahonnan a 14 km-re lévő Bakházára mentem. Egy hídon áthaladva( a következő képen látszik is) azt láttam a busz ablakából, hogy velem egykorú gyerekek ugrálnak, szaladgálnak a Rinya patakban, mely a település szélén folyik. Városi szemmel nézve ez igen csak furcsa, idegen volt, mert én bele nem mennék abba az alig 15°-os, piszkos vízbe! Végül bepöfögött a busz, ahol az ott élők úgy néztek rám mint egy ufóra, de mégis barátságosan.  Nyilván nem voltak hozzászokva az idegenkhez. Feltűnő, ha egy "idegen" érkezik a faluba, ezért az idegen is jól teszi, ha rendesen viselkedik, mert Bakházán bizony mindenki mindenkit már a tenyeréről is megismer.

 


Az emberek kifejezetten barátságosak, nincs rasszizmus, nincs rosszindulat, vagy nem látszik, rendőrautót és rendőrségi ügyet is csak elvétve látni. Horvátok - magyarok együtt, barátságban, emberségben. Autót is nagyon ritkán látni, mindenki gyalog, biciklivel jár. A levegő érezhetően tisztább. Ráadásul 10 perc buszozással átmehetünk a szinte másik "világba", ahol pezseg az élet. Nagyatádra, ami hasonló nagyságú és lakosú Bicskéhez, viszont sokkal tisztább, virágosabb, fejlettebb és szebb. Mintha valami külföldi kisváros lenne a belvárosából ítélve, ha még nem is Karlovy Vary, ahol én is jártam már, de azért hasonló. A strandja pedig elképesztően szép. A bakházai emberek ide járnak vásárolni, szórakozni.

 


Első nap összehaverkodtam a bakházai srácokkal, köztük unokatestvéreimmel, akik büszkén mutatták meg az ő saját strandjukat, a Rinya-patakot. Nehezen, de belementem a 10-15°-os vízbe. Fejem, és fogam is fájt már 4 napja. Fájdalomcsillapítókon, svéd cseppen  éltem. A hideg víz miatt alig 5-10 percet voltam bent, de 5 perc után elmúlt a fej- és fogfájásom. Ezután én is vidáman ugráltam a patakban és gyógyturizmus bevezetésén is gondolkodtam viccből, melyben a falu fogfájos betegeket fogadna. 

Hát a gátépítés, igen, nahát kérem, az egy furcsa dolog volt... Az úgy kezdődött, hogy bevittünk egy talicskát a vízbe.  A patakmedernek azon részéből, ahol a vízbe ugráltunk egy magasabb partfalról vetve magunkat vízbe, egy lapáttal kiástuk a köveket és a folyami homokot. Mélyítettük a medret. Belepakoltuk a talicskába és  úgy 50 m-re a "strandtól" visszahordtuk a vízbe a homokot és a vizet. Ezzel egy gátat hoztunk létre és a víz legalább 30 cm-t nőtt! A Rinya szabályozását is el kell kezdeni.

 


Az esti focizások, a végtelen viccelődések, barátszerzések. Négy nap eredménye. Most a vonaton ülök hazafelé Bicskére és máris a következő nyaralásomat tervezem, természetesen Bakházán.

 

 

 

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Bakh%C3%A1za

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr151267479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thakcha l'Amala 2009.07.25. 17:48:23

...Rajta fijjam röf-röf töf-töf apád is így csinálta!!!!

Gazz 2016.03.31. 14:53:00

A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera.
süti beállítások módosítása