Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Hajdú-Bét

2009.06.25. 18:57 I.A.

Nem jelszavak kellenek a libatenyésztők szerint

Miközben rendőrök vezettek el tizennégy paksi atomerőmű ellen engedély nélkül tüntető Greenpeace-aktivistát a Parlament lépcsőjéről, megérkezett a Földművelésügyi Minisztérium elé százhúsz család képviseletében huszonkét olyan libatenyésztő, akiknek egy évnyi munkáját nem fizette ki a felszámolt Hajdú-Bét.

– Majd mindjárt minket is elvisznek – mondta keserű nevetéssel egy hölgy a minisztérium portáján, ahol a mágneskapu előtt csöndben és tanácstalanul várakozott az egyszerre betódult csoport. Korán reggel indultak Kelet-Magyarországról. A lifttel két-három fuvarban vitték fel őket az első emeletre. Munkatársunk a csoporttal tartva jutott a miniszteri tárgyalóba, ahol Gráf József miniszter elnézéskérését Maár Gyula államtitkár tolmácsolta a hosszú asztalnál, amelynél eredetileg az Egyesült Államokból pénteken hazaérkező miniszter fogadta volna a gazdákat. A vendéglátók szendviccsel és üdítővel kedveskedtek a hosszú útról érkező tiltakozóknak. Ónodi Éva, a Hajdú-Bét ügy károsultjainak szóvivője azzal kezdte, hogy az emberek azért jöttek, hogy a saját fülükkel hallják, hogy minisztérium milyen eszközzel kíván segítni ügyükben.

Nem segélyt, nem támogatást kérnek, hanem közbenjárást ahhoz, hogy egy évnyi munkájuk ne vesszen kárba, hangsúlyozták a tenyésztők. Budai Gyula ügyvéd hivatkozási alapja lapunk kérdésére az volt, hogy a Hajdú-Bét részint állami cég volt. Egy hölgy eladta a tanyáját csak azért, hogy azt a takarmányt kifizethesse, amelyeken azokat a libákat hizlalta föl, melyeket a már felszámolt Hajdú-Bét nem fizetett ki és nem is fog.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tavaszi gazdatüntetés végén ellátta kézjegyével a gazdamegállapodást, amelynek 33. pontja azt ígérte a hajdú-béteseknek: segít az állam a hitelek átütemezésében. A bank a napokban felmondta a szerződést, végrehajtást helyezve kilátásba. „Ez a piacgazdaság” – mondta az államtitkár. „Ez a rablógazdaság” – mondták a libatenyésztők. Az államtitkár bejelentette, hogy 750 ezer forintot tudnak adni, de csak 5 milliónál kisebb tartozás esetén. (Érdekes, hogy a tiltakozás fő szervezői 6 millió forint körül tartoznak a banknak, mert nekik is ennyivel tartozott a Hajdú-Bét.) A tárca magyarázata szerint az EU-szakbizottság az alapelvek szerint megtiltotta, hogy ennél többet adjon Budapest. Összességében 150-200 millió forinttal tartozott a Hajdú-Bét a kétkezi tenyésztőknek.

A tárgyalóban poszteren jelszavak: „Megművelt föld, fejlődő vidék, otthonos Magyarország”. „Tíz ilyen nagy plakáttal kevesebbet tetszenének gyártatni, máris beleférne a jussunk” – mutatott rá egy libatenyésztő.

2005

Szólj hozzá!

Címkék: reggel napilap

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr931208379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása