Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

(Sz)álláskeresők

2009.04.06. 13:52 I.A.

(Sz)álláskeresők a remény városában


Hajléktalanok (sz)álláshoz jutását segítik a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkatársai(Dózsa György út 152. XIII.ker.).



Előttem áll a sorban, köszönök, kérdezem, mire vár. Azt mondja sorszámra. 1941-es születésű roma férfi. Alacsony termetű, kevés haja hátrafésűlve, békésnek tűnő, mosolygós fazon, amolyan sokatlátott tekintetű.
- És miért adják a sorszámot?
- Ezzel lehet bemenni a felvételi bizottság elé.
- Hovál?
- Hát ide. Ebbe a szállóba - mutat körbe a Dózsa György út 152. nagy lépcsőházi előtérből kialakított ügyfélszolgálatában.
- Eddig hol volt?
- Dankóban. De én azt már nem bírom. Inkább fizetek a szállásért 10 ezret a  nyugdíjamból.
- A Dankóba honnan jött?
- Vidékről.
- Hát az elég nagy....
- Nagy. Sárospatakról jöttem.
- Szép város. Az a vár...
- Igen, a Rákóczi-vár. Bodrog meg a Zemplén - sóhajt.    Ilyen az, amikor két magyar beszélget BMSZKI ügyfélterében Angyalföldön. Honvággyal saját hazájában. A hajléktalanság Budapestre vonulása a belső migráció.  - Munkát is keres?
- Már nyugdíjas vagyok. De persze szívesen elvégzem azt, amit tudok és meg is fizetik.
Sorra kerülök. Nem játszom el a hajléktalan álláskeresőt, mert nincs hozzá kedvem. Ez a lemez lejárt. Főleg akkor, amikor tavaly megjelent a kereskedelmi adó valóság sójának stábja a melegedőn. Szereplőket toboroztak rendkívül értelmes műsoraikba. Aludtam már az itteni fapadosban 95 táján magamat hajléktalannak kiadva. De akkor még fiatal voltam és szenvedélyes élménygyűjtő, immáron középkorú és visszafogott. Ahogy kedves barátom írja, nekem már a B oldal serceg. Ezt is megéltük. Az első adatlapot azért megkapom. Dóri, a szociális munkás mindenben segít.  Alapadatok, mennyi gyermekem van, mennyi kiskorú, munkanélkülivé válásom oka, jövedelem forrása, aminél jelölhetünk bejelentett rendszeres munkát. Ez a csúcs. A legalja a guberálás, koldulás. Írni kell betegségről és szenvedélyről. A végső kérdés: "Mondták-e már Önre valamilyen helyzetben, hogy cigány?"      A dohányzóban mindig érdekes dolgok történnek. A dohányzó itt a kijáratnál található négy székkel. Egy fiatal várandós kismama, szülés előtt tán egy hónappal vagy csak hetekkel lehet, szájában lógó cigarettával azért "balhézik" a már meglévő gyermeke apjával, mert a férfi kivitte a szerinte csalóka márciusi levegőre a tűdőbajos gyermeket, aki mi lesz, ha megfázik, mi lesz a tüdejével. A férfi mosolyog az anyán, nyugodtan ballag tovább karján a gyermekkel, jó idő van, süt  a nap, közben a várandós mama az üres babakocsi első kerekeit dühödten ereszti le lépcsőről lépcsőre a kijárat felé, a füstölő cigi továbbra is a szájában és ő nagyon pipa.

Matricák helyett

A Hetek információja szerint a magyar bíróságokon jelentősen elszaporodott a közüzemi díjtartozások miatti fizetési meghagyás. 50 ezer forintos tételek miatt is veszélybe kerülhet a magyar állampolgárok otthona.
Van olyan szállónk, amely azokat a frissen lakásukat és munkájukat vesztett embereket fogadja, akik még nem csúsztak bele a hajléktalanságba - mondta Tatár Babett, a BMSZKI munkatársa.  A cél az volt, hogy akik még az egzisztencia vesztés minden lépcsőfokát nem járták végig, ne is kényszerüljenek erre, egy esetlegesen rosszabb feltételek biztosítani tudó ellátásban. Megértjük, hogy ezek az emberek miért jönnek a Fővárosba, és miért kopogtatnak a hajléktalan ellátás ajtaján. Hiszen otthon nincs munka, itt nincs szállás elérhető áron. Nagy dilemmát jelent az ellátórendszer számára, hogy fel tudja-e vállalni a hajléktalan ellátás, hogy olcsó szállást biztosítson azok számára, akik egyébként valahol rendelkeznek lakhatással, de ott nincs munkalehetőség, nem tudnak megélni. Azért nagy kérdés ez, mert egyébként is sok a hajléktalan ember a Fővárosban, akik tényleg nem rendelkeznek más lehetőséggel - számukra "találták ki" a hajléktalan ellátást. Ugyanakkor az sem túl szerencsés,  ha aki tegnap még csak a munkanélküli "címkével a homlokán" volt kénytelen boldogulni, ma már melléragasztjuk a hajléktalan matricát is.
Sokkal több olyan munkásszállásra, vagy megfizethető olcsó szállásra volna szükség a szakember szerint, ami mellé nem társul egy ilyen bélyeg. A BMSZKI fenntart két jó színvonalú munkásszállást is, piaci alapon, az albérletnél jóval megfizethetőbb áron. Ezek ára 30-50 ezer forint körül van havonta, rezsivel együtt, tehát külön rezsit nem kell fizetniük. A munkásszállások előnye az is, hogy nincs 2-3 havi kaució és egy hónapnál rövidebb időre is bérelhetőek. Akár napi fizetéssel is. Igaz, akkor drágábbak. Persze, ha valaki minden tartalék nélkül kezd el munkát keresni, ezeket a szállásokat sem tudja megfizetni.
A BMSZKI Felvételt Előkészítő Teamje - aki a beutalásokat végzi, hajléktalan embereket vesz fel a hajléktalan ellátásba. Van, akinek van háza, de pl. teljesen fűtetlen télen - lakhatatlan. Olyan esetekkel is találkozunk, amikor az ember nem tehet mást, mint átlépi a szabályokat, mert szükség van a segítségre. Találkoztunk olyan történettel is, amikor a hajléktalannak jelentkezőt éppen ki akarták forgatni mindenéből. Ezekhez a helyzetekhez nem asszisztálhatunk oly módon, hogy egyszerűen csak felveszzük az ellátásba, és aztán majd lesz valami, oldja meg a szállón a szociális munkás. Főleg idősebb emberek esetében fordult az elő, hogy felmerült a gyanú, hogy a saját gyerekei rakják éppen ki a saját otthonából. Persze ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor nem igyekszünk valami megoldást találni, ha sürgősen aludnia kell az illetőnek valahol. Arra is volt példa, hogy fiatal lány azzal érkezett, hogy nem jön ki a szüleivel, ezért akar hajléktalan szállóra kerülni. Ilyenkor is megpróbáljuk a lehető legjobban körüljárni a dolgot, családsegítő bevonásával, ismerik-e, tudnak-e róla, mert nem vállalható egy olyan döntés, amiben hajléktalanná teszünk valakit pusztán azért, mert generációs problémák vannak a családban.

Meglátja, István Úr!

Az álláskereső kisebb tanterem nagyságú. A falakon körbe-körbe álláshirdetések és Budapest térképek. A remény városába vidékiek tömege érkezik. Nem ismerik a várost, ezért kell a térkép. Sok ember a teremben, két számítógép, mert a szociális hálóhoz világháló is kell. Az asztalokon néhány telefonkészülék, a világhalló, amit álláskeresés, ügyintézés céljára használhatnak az ügyfelek. A teremben sokan vannak, ám Nagy István, az Álláskereső Iroda vezetője azt mondja, hogy ennél még többen szoktak lenni. A napi forgalom átlaga 100 fő körüli ebben az évben.
Nagy István leírta az 54 éves D. Sándor történetét, aki 2006-ban kereste fel először az irodát. Csendes, nyugodt állást akart 8 osztállyal, 50 százalékos rokkant nyugdíjasként, ami gyomorbetegsége miatt lett. Néhány nappal később elkeseredett keresés után meghatározza, hogy portás akar lenni. Portási álláshirdetéseket talált a falon, de állásinterjúig sem jutott a 8 általános miatt. István az OKJ-s személyi- és vagyonőr képzést említi Sándornak.
Sándor az iratok, igazolások, bizonyítványok beszerzésében egyre aktívabbnak bizonyult. Egyre többet és egyre lendületesebben beszélt jövőjéről, terveiről. Egy kórház telefonos portásfülkéjében képzelte el magát - jegyzi a munkafolyamat leírásában a szociális munkás. Sándor képzésre kezdett járni, Istvánt kéthetente kereste fel és elérte a "motivációs csúcspontot", hiszen még a gyakorlati kiskönyvét is bemutatta. Önbizalma, céltudata megerősödött, a vizsgán jó eredménnyel végzett. A munkábaállás idején Sándor kitartása gyengült. Szorította a szállódíj, az előtakarékosság és az, hogy öt hónap sikereit kudarcos telefonok és állásinterjúk követték. Mentori meghallgatásokkal segítettek a szociális munkások. Aztán megtört a jég. Sándor egy üzletlánc biztonsági őreként helyezkedett el. Olyan megbízható munkaerőnek bizonyult, hogyha valaki megbetegedett, akkor ő helyettesített különböző telephelyeken. A telephelyek és munkarendjének folyamatos változását nehezen viselte. Előfordult, hogy az éjszakai járat lekésése miatt kipihenni sem tudta magát a másnap reggeli szolgálatig. Azt István és Sándor megerősítették, hogy a munkahelyváltás ügyében csak akkor szabad lépni, ha már van új helye. Folyamatosan bejárt az irodába hirdetést böngészni. Talált is egy helyet a a legnagyobb drogéria hálózat Rákóczi téri boltjába. Átírták az önéletrajzot és Sándor nyert. Egy hónappal később Sándor arról beszélt, milyen jó helyre került. Mennyire szeretik őt a "kislányok", a bolt személyzete.  Sándor kiköltözött az átmeneti szállóról. 2008 májusig alig találkoztak, akkor örömmel mutatta jutalmát. Sándor tolvajt üldözött a villamosmegállóig és visszahozta a boltból lopott negyedmillió forint értékű rúzsokat és szempillaspirálokat. Egy hónappal később berendelték a központba. Ő lett az a vagyonőr, aki az újakat felkészíti a munkára.
- Igazán az a jó nekem és munkatársaimnak, hogy nagyon sok Sándorunk van még - zárja Nagy István a munkafolyamat leírását.

Szólj hozzá!

Címkék: hetek

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr971049512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása