Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Él a Kovács Kati!

2009.01.27. 08:49 I.A.

Lejt ám az Oszoliék óbarki udvara az utca felé nagyon. Hintették is rá a hamut télen két kézzel, hogy a jó barkiak meg ne csússzanak.Most aztán olvadás után el kellett tüntetni a salakot a fűről. Oszoli Ferencné, Kati néni, nyugdíjas kézbesítő gereblyél az udvaron, férjura, Feri bácsi, a padláson gyüszmékel.

1956. júliús 17-én, kedden Kati néni - nyolc hónapos terhesség ide vagy oda -, gyalogszerrel ment ki a bicskei vasútra, hogy szülőfalujába, Nagymizdóra utazhasson. Két nap múlva, pénteken sámlira parancsolta a házi munka, ott érte őt a vesegörcs.
A körmendi kórházba vitték, azt mondták neki vagy a gyerek, vagy ő, és bizony császárvágással vették el tőle a kicsit. Kati néni ott az ágyon fekve hallotta, amint a madám azt mondta egy hangoskodónak a piciny körmendi kórházban:
- Csöndesebben kéretik lenni! Haldokló van a kórházban.
Így tudta meg például Kati néni, hogy haldoklik. Azt csak elbeszélésből tudja, hogy papot is hívtak hozzá, aki mint rendesen, a jó halál kegyelméért fohászkodott. No persze a madám mondatát meghallotta a kórházportás Sanyi bácsi felesége, a Linus, s mikor Kovács Lajos - Kati néni öccse - Nagymizdóról Szarvaskendre futott , hogy a postáról felhívhassa a kórházat, hát azt mondta neki, miután részvétet nyilvánított: a világ ilyen. Nem hitt a fülének Kovács Lajos, hogyan is hihetett volna, hiszen centire aznap múlt három éve, hogy 18 éves nővérét a villám agyoncsapta, mikor a nővére a jégverés ellen harangozott a faluban a kisharanggal.

Kati nénit a halottasházba vitték, éppen akkor, amikor Sanyi portás átszaladt szembe egy spriccerre, mert nagyon sajnálta a fiatalasszonyt. Akkor már Szarvaskend és Nagymizdó is szívből gyászolta Kovács Katit, mert a jó hír lábakon jár, a rossz hír szárnyakon. Ám szerencsére a kórházak akkor még tartottak disznót. ( Féléven belül megint fognak - mondom én ezt Izing Toncsi, de ez már egy másik történet.) A sertésgondozó - hogy egyik szavunkat a másikba öltsük -, nyöszörgést hallott a halottasházból. Így szabadították ki Oszoli Ferencnét a halál karmaiból 1956-ban, így lehetett három gyermeke és 10 unokája. Dárga jó Feri bácsi halott feleségéhez indult azon a napon sötét felöltőjében.Belépett a kórterembe, Kati néni pedig ráripakodott:
- HÁT TE MEG MIÉRT A SÖTÉTKÉK RUHÁDBA JÖSSZ, MIKOR MOST HOZTAM KI A PATYOLATBÓL A BARNA ÖLTÖNYÖDET?       
 
Ilyenek ezek az asszonyok.
Néhány óra múlva Nagymizdón biciklipedált taposott egy igaz barátnő és azt kiábalta végig a határban, hogy: EMBEREK, NEM HALT ÁM MEG A KOVÁCS KATI, HANEM ÉL!

Azóta is ez a  mondat visszhangzik a mizdói határban.

Él a Kovács Kati.

1997. március  4.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr33905481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása