Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Az élet borsodi oldala

2010.05.19. 12:53 I.A.

         Fotó: Vörös Szilárd

Az a miskolci ház löszös domboldalra épült. Nagy esők jöttek és fellazították a talajt. Elmosta a víz a házfal alapját. Az épület egyik vályogfala kidőlt. A családfőre omlott. Belehalt sérüléseibe. Két kisfiú és anyukájuk élte át mindezt. A gyerekek rokonokhoz költöztek édesanyjukkal. A nagyfiú 1998-ban, öccse 2003-ban született. Minden Olvasónk, aki segíteni tud és akar, hívja a miskolci Polgármesteri Hivatal központi számát (06-46-512-700) és kérje a szociális csoport munkatársait. Adakozó szándékú emberként írjunk Kovács Sándor ügyvezetőnek, aki a Hites Adakozók Hálózatának (HAH) koordinátora.A HAH iroda száma 1- 379-30-32 címe: hah@hit.hu

Amikor Felsőzsolca térségéből Kovács Sándorral telefonon beszélünk , Ficsor Ferenccel, Kiss Péterrel - és további húsz önkéntessel indulnak felénk Budapestről Miskolcra, segíteni az árvízvédelemben. Edelénye és Szikszóra mennének, ott beszéljük meg találkozónkat, de településre vezető út lezáratott. Ők később bejutnak. Debrecenből, Hatvanból, Lőrinciből, Boldogról, Esztergomból érkeznek munkások és reggel ötig építik a gátakat, akkor érkezik váltásuk.

 

Itt nem lehet egymásra mutogatni

 

A Hámori-tó közelében, a Szinva-patak mentén ballag velem szemben egy jó arcú, hatvan fölötti férfi.

- Mit szól ehhez, jó uram?

- Mit szóljak? Mondjam meg ki tehet erről? Mostanában az a szokás. Minden bajnak megkeresni az okozóját és kiabálni rá egyet-kettőt. Amit itt lát, arról nem tehet senki. Itt kérem, nem lehet egymásra mutogatni. Mi lesz velünk? Nem lehet, hogy én vagyok a hibás meg te vagy a hibás Itt kizárólag imádkozni és dolgozni lehet. Hálát adni azért, hogy nem lett nagyobb a baj és ne is legyen. Mi emberek is jobban szeretjük, ha megköszönnek nekünk valamit. Sokkal jobban mintha könyörögnek. Nem?

Mert nagyobb baj is lehetne ám. Menjen csak fel, nézze meg a legnagyobb vízesést. Volt már itt olyan is, hogy kis csövön vezették oda a vizet, hogy mutasson valamit. Most ömlik a víz. Félelmetesen szép.

A Molnár Csárda takaros épülete mellett víz folyik mindkét oldalon. Szebb időkbe betérek majd ide egy tárkonyos vadragulevesre. Amit tudnak mentenek, betesznek tető alá. Mint minden ehhez hasonló helyzetben, bámészkodó katasztrófa-turistának gondolhatnak.

- Hol tetszett dolgozni?

- Építőiparban.

- Miskolci?

- Diósgyőri. Ön?

- Dunántúl. Bicske.

- A fiam is arra él. Orvos lett.

- A legszebb hivatás

- Jó orvos. Hétvégén megyek hozzá. De járja ki, hogy ott jobb idő fogadjon.

- Meglesz.

 

Legények a gáton

 

Felsőzsolcánál terepszínű katonai gyakorlóban miskolci egyetemista ifjak szakasza zsákolja a homokot. A lapátosok körbeállják az öt köbméteres depót. A diáktárs tartja a zsák száját, amikor már elég van benne, elindítja a csatárláncban a teherautó platója felé. Két ilyen lánc áll. Mikor a kocsi elmegy, zsákokat termelnek. Mikor a homok elfogy ráülnek a szalagkorlátra. Ásványvizet bontanak, szendvicseket majszolnak fehér szalvétából. Jó étvágyuk van. Szinte megéhezik étvágyuk láttán a nem is éhes szemlélő. Szendvicset csak diákok tudnak így enni.

- Azért vagyunk itt, mert az önzetlenség alap. Egymásra vagyunk utalva mi emberek. Közönyösek nem lehetünk. Aki közönyös, nem is él. Egymásra utaltságunk egyre nő és ez így is marad már.

- Ezzel társaid egyetértenek?

- Jobbára.

Aztán jön az újabb teherautó homok. Kezdődik a töltés, a másik szakasz pedig a megérkező markoló kanalába dobálja a homokzsákokat. Mert azokból nyúlgát épül. A nyúlgát a ideiglenes, földből és földes zsákból, valamint földből és pallókból rövid idő alatt létesíthető, kis méretű (50-60 cm koronaszélességű) gát, melyet a töltés koronáját meghaladó magasságú árvíz esetén – töltésmeghágás ellen – építenek.
A nyúlgát gyakran alkalmazott formája a homokzsákból épített. A nyúlgátat a gátkorona vízoldali élén építik. A nyúlgát magassága általában 60-70 cm. A nyúlgát a kiöntött árvíz lokalizálására is alkalmazható.

Szimbiózis

 

A folyamatos esőzések kárt tettek a Baráthegyi Majorságban is. Ott a  Szimbiózis Alapítvány dolgozik, mely 1999. végén jött létre azzal a céllal, hogy peremhelyzetű sérült emberek oktatását, nevelését, társadalmi integrációjukat támogassa. A célcsoportot elsősorban értelmileg és halmozottan akadályozott fiatalok képezik, akik tartós, „szimbiotikus” támogatást igényelnek. A szervezet eddigi tevékenységeinek fő ismérve az ellátott sérültek életviteli minőségében való változtatási törekvés.

Szakmai és emberi küldetésük, hogy megteremtsék a sérültek szociális környezetének lehetőségeit az együttműködésre, az egyenrangú kommunikációra, a szociális interakciók létrejöttére.

A miskolci özönvíz a Baráthegyi Farmon végzett pusztítása a kertészetet, üvegházat, megépített utakat, műhelyeket mosott el. Itt segíthet az, aki tud és akar: Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet :56100048-11068240-00000000

Adószám: 18432930-1-05

Otthonomban, vagyis Bicskén, egymással szemben olykor szemben álló emberek dolgoznak a védekezésben. Mindannyian azt akarják kifejezni, hogy itthon vagyunk. A Pizzafaló tulaja 150 adag ebédet biztosít, a munkába turisták kapcsolódnak be, menekülttáborban élők jönnek dolgozni, képviselő jobbról, balról, középről, gimnazisták, iskolások, a gyermekotthon lakói, bicskei polgárok, hitesek, természetesen tűzoltók, mentősök, akiknek aznap az autópályán négy sérültet vágnak ki a kocsiból a lánglovagok.

Következtetés: tetszik vagy nem tetszik, mi összetartozunk. Jó lenne, ha ehhez nekünk nem kellene Mohács.

Edelényben nemrégiben újították fel az ország hetedik legnagyobb kastélyát, most víz mossa. A szikszói könyvtárba betört a víz.

Este otthon tévét is nézek. Hallom, ahogyan a jobbikos képviselő Trianonról beszél és kihívja a zúzott kőre képviselő társát. Balatonnyi víztömeg zúdul csapadékként Magyarországra. 5 milliárdos kár. Kárbejelentések ezrei. Ő akkor is Trianonról beszél az első ülésen, amiről mindenki tudja, mit jelentet és jelent Magyarország történetében. Az OTP például Az OTP Bank 500 millió forinttal segíti a májusi ítéletidő áldozatait - közölte Pongrácz Antal, a bank igazgatóságának alelnöke Budapesten.
"Miközben büszkék vagyunk a bank eredményeire, nem feledkezhetünk meg a társadalmi szerepvállalás fontosságáról sem" - jegyezte meg az alelnök. Mi maradjunk annyiban, aki segíteni tud a két kisfiún vagy a baráthegyi majorság életében, tegye.

Olyan területet ért ez a katasztrófa, enélkül is nehéz az élet...

Szólj hozzá!

Címkék: hetek

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr412015291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása