Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Egy férfi, aki kiállt mellettünk

2009.06.25. 19:12 I.A.

Povl Bang-Jensen dán diplomata hőse önmaga drámájának, amelynek szálai összefonódnak 1956 októberével. Dán létére lett magyar hős, élete árán mentett meg életeket.

 


Budapesti pillanat a magyar szabadság születésnapján. Akár egy sajtófotót is bizonyítékként használhattak fel a megtorlásban.

A hullára a halál beállta után egy nappal egy kutya talált rá egy New York-i parkban 1959. november 26-án. Átlőtt halántékkal, ballonkabátban feküdt az avaron a holttest. Mellette a fegyver és a töltényhüvely. Bang-Jensen dán diplomatát három napja hiába keresték, pedig 24 ezer amerikai rendőr kapta meg a személyleírását, és a lapok címlapon hozták arcképét. Amikor ez az újságcím megjelent, talán még élt: „Az ENSZ bírálója, a vörösök ellenfele gyilkosságtól tart”.

 

Valaki megfordította a testet, hogy az arcába nézhessen, aztán visszahengerítette. Ezt az embert a felesége és öt gyereke várta haza a hálaadásra. Akkor már egy éve eltávolították munkahelyéről, az ENSZ-ből. Bang-Jensen legfőbb bűne az volt, hogy nem adta át azoknak a magyar forradalmároknak a névsorát, akiket a „magyar kérdést” vizsgáló bizottság munkatársaként meghallgatott. Később elégette a dokumentomokat, pedig minden eszközzel igyekeztek rájönni, hogy mit tud. Leginkább Moszkva volt kíváncsi rá. Öngyilkossági helyszínre emlékeztettek a körülmények, csak éppen a test nem volt végig a tetthelyen.

 

Ijesztő könyv Nagy Andrásé, a tízéves kutatómunka után megjelent Bang-Jensen-ügy, amelynek alcíme: ’56 nyugati ellenszélben. Hallatlanul részletes tényregény ez, ahol kevés volt a szerző információja, a legjobb írói eszközzel, vagyis gondolkodással töltötte ki a hézagokat.

 

Egy olyan diplomata a főszereplő, aki nem becsülte alá azokat az erőket, amelyekkel szembement. Felesége kérésére még 1957-ben, két évvel a halála előtt leírta, hogy semmilyen körülmények között nem fog öngyilkosságot elkövetni.

 

Bang-Jensen megnyerő volt, okos és tapasztalt. Szerették a szemében az emberek a fényt, amely elárulta, hogy valóban érdekli, amit kérdez, és beszélőviszonyban volt a keleti blokk diplomatáival. Sokat tudott az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról, és attól tartott, ha anyagait átadja az ENSZ-nek, olyanok kezébe kerülnek, akik a forradalmárok elleni a perekben használják majd fel, munkát adva a hóhérnak. Bang-Jensen becsületes ember volt. Képtelen lett volna elárulni a forradalmárokat, akik megbíztak benne, amikor titkos sétákon beszéltek sorsukról. Abban reménykedtek, ez a magyarbarát hírű dán segíteni tud nekik, hogy a nyugati szabad világban tűnjenek el. És ne a Gulágon.

 

Egy, a Gellért-hegy ágyúiról valló férfi, aki tizenhárom évet kapott, meg volt arról győződve és ma sincs kétsége, hogy a perben ellene felhasznált iratokat az ENSZ-ből lopták ki. Bang-Jensen reálpolitkus volt, félelme tapasztalati tényeken alapult.

 

Az ENSZ-közgyűlés 1959. november 23-án kezdődött, a magyar ügyet 25-én vették napirendre. Bang-Jensen november 23-án távozott otthonából, eltűnt, és 25-én halt meg. Ezekben a napokban fogalmazódott meg először, hogy a világszervezet nyilvánvalóan nem segítőkész a magyar ügyben. Az amerikai delegátus 1959. október 23-án feljegyzést küldött Washingtonba, miszerint 1953 óta nem emlékszik arra, hogy az ENSZ főtitkára ennyire barátságtalan lett volna az Egyesült Államokkal. Egy héttel a harmadik évforduló előtt még az ENSZ-rádió magyar adását is beszüntették. A belső használatra készült anyagokban olvasható, hogy „a magyar kérdés ellényegtelenítésére” kell törekedni. Történelmi tény, hogy a lehető legnagyobb bajban hagyta magára a világszervezet a magyar szabadságharcot, hiszen a szovjet megszállás állandósult, a kivégzések rendszeresek voltak, zárt ajtók mögött titkos perek folytak.

 

A történelem nem ismeri a „ha” szót. De ha akkor a nemzetközi diplomácia tisztességgel kezeli a „magyar kérdést”, talán nem jutott volna történelmünk arra a mélypontra, hogy egy budapesti fiatalembert a 18. születésnapján akasszanak fel.

Botránykrónika a megemlékezésről

1992: Göncz Árpád köztársasági elnök nem tudja elmondani beszédét tüntetők fütyülése miatt a Kossuth téren. Orbán Viktor Fidesz-elnök kiállva Göncz mellett, távozik az ünnepségről.

2001: A Bem téren lehazaárulózzák a koszorúzó Mécs Imre szabad demokrata képviselőt, akit 1956-ban halálra ítéltek. November 4-én a Nemzeti Sírkertben Mécs Imrét és Demszky Gábort inzultálták.

2002: Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelők csoport volt főparancsnoka, az 56-os Magyarok Világszövetségének elnöke nyílt levelet ír Kovács Lászlóhoz. Az MSZP akkori elnökét arra kéri, a botrányos jelenetek elkerülése érdekében a szocialisták vezetői ne koszorúzzanak. Mécs Imre beszédét három–négy ezren zavarták meg, gyilkos és hazaáruló jelszavakat skandálva. A szabad demokrata politikus a bekiabálóknak azt mondja: szégyelljétek magatokat. A parlamenti megemlékezésről, melyen nem szólalhattak fel az 56-os szervezetek képviselői, a Fidesz távol maradt. Áder János ezt azzal magyarázta, hogy olyanok, akik ellenforradalomnak mondták 1956 forradalmát, ne próbáljanak kioktatni minket, mi is történt akkor.

2003: Medgyessy Péter miniszterelnök koszorúját titokban, kora hajnalban helyezik el a 301-es parcellában.

2005. október 22.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr691208399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása