Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Ervin első levele

2008.11.26. 01:44 I.A.

                                 ZAGAR: PARACHUTE TO ETERNITY

 

Július 15-én többször csöngött a telefon, Kinga hív. Akkor még nem láttam, hogy Kinga, s mivel azt gondolom, üzenőfalnak használ minden hívó és rengeteg fontos dolgom van és elég fáradt is vagyok, nem veszem fel. ( Márti is rosszallóan néz rám, következik legalább 30 perc lelkizés és indulnunk kellene festékért, mert bezár a bolt.) A lelkiismeretem nem volt túl nyugodt, tudom milyen kemény harc dúlt körülötted, bár azt gondoltam onnét most nem jöhet baj. Eszembe sem jutottál. Hazaértünk a cuccokkal, az elnémított telefonon két üzenet var Lacitól: I.A. balesetet szenvedett, imádkozzatok érte! Kinga üzenete: t. életveszélyes állapotban van, most műtik. Ebbe beleszédülök. Pont most nem vettem fel.

Ezerrel hívom Kingát, ki van kapcsolva.

Ki tudja milyen hírt kapok egy óra múlva. Képtelen vagyok nekiállni a gyerekszobafestésnek.

Beszélek Lacival, semmi konkrétat nem tud, de azt sem biztosan, kéri hívjam, ha tudok valamit.

Végre elérem Kingát. Megtudom, valahová Szabadka mellé igyekeztetek hárman, a vezető meghalt, a te májad leszakadt, fejsérüléseid vannak, csípőd szétment, állapotod életveszélyes és senki nem mer nyilatkozni az orvosok közül. Annyit mond még, hogy a másik kocsi volt a hibás, mert a sofőr részegen elaludt. A meghalt hölgy fiára emlékszem, Kinga öccsével lehet egyidős. Úgy tűnik Kinga túl van a sokkos ijedtségen, bár most is letargikus. Családon belül könnyebb elintézni, de más feleségének az aggódását, hogy állítsam le sértés nélkül? Nagyon hálás vagyok neki, hogy rendszeresen hív. És minden áron segíteni akar neked.  Bár nem tudja ő sem, hogyan kellene.)

Az éjjel elég blokkolt voltam csak sóhajtozni tudtam Istenhez...

Másnap vasárnap. Újabb adag festékért, miegymásért kell útra indulnunk, hát nincs sok kedvem kicsit talán gyászollak. Gyászollak.  Bár elég erős a Remény bennem tefelőled. A gyerekek egész héten Anyuéknál vannak, ezért kellene a kipakolt szobájukat rendbe tenni. Elég sokat morgok Mártival, jó belehúzott a csőbe, itt hagyom az egészet, de eredeti tervemhez - hétvégi hegymászás (Mátra vagy Börzsöny), egyáltalán nincs kedvem már.

Beszélek Kingával, a műtét sikerült, sok vért veszítettél, vérrögök a fejedben, nem tudjak kell-e műteni. Megállapítjuk, hogy egy örvénylő helyzetben nem tudjuk honnét jöhet a baj. Ezzel Márti is egyetért, felelevenítve azt a pár koccanását, amit mindig valami balhé előzött meg, például velem.

Téged valószínű, altatni fognak 3 napig, Hétfőn-kedden ébresztgetni kezdenek majd.

Fel akarom hívni Anyádat, de Kinga szól: MÉG NEM TUD RÓLAD SEMMIT! Elkérem Ildid számát.

Sikerül Ildivel is beszélnem. Hangja lendületes, semmi megmondtam előre, de nem is gyászos. Baromira tettrekésznek tűnik. Máté a baleset előtt három nappal lett tizenegy éves. Nagyon megijedt. Ildi nem szeretné, ha így látna, mert félti a fiút, hogy teljesen bepánikol. Azt mondja, nyugtatót kapsz mert rugdalódzva alszol. Tusakodj, barátom, küzdj az az életedért. A rögök felszívódása miatt agynyomás csökkentőt kapsz,szerintem ez egyébként sem árthat, nem? Ildikó erre halványan elderül. Rossz vicc? Akárhogy is lesz, ennyit, egy ilyen viccet, minimum elvársz tőlem. Hallom, ahogy röhögnél rajta.

Ilditől megtudom, hogy Dénes volt a harmadik, kisebb és hosszasan gyógyuló sérülésekkel, azt hiszem bordatörésekkel szállt ki a kocsiból és határozottan, tettrekészen intézkedett, a kocsiból tűzoltók vágtak ki.  Amikor történt a csatt, te épp egy cikkedet olvastad fel,. Te hátul ültél, állítólag korábban megálltatok megvenni a Petőfi Népe című lapot és kólát, csokit, a Bács-Kiskun megyei lapban megjelent aznap egy cikked és kérték, olvasd fel. Dini mondta, hogy arról beszélgetek, hogy szerinted a politikatéma csak rosszat tesz az országnak, jobb lenne, ha a politika helyett inkább például a teológia lenne a fő téma, vagy a biológia, amin Margit nevetett egy jót és helyeselte. Azt is mondta Dénes, hogy voltaképpen életek első nagyobb beszélgetése volt ez Margittal és egy nagy, közös út előtt az emberek mindig remélik, hogy közös hangot találnak egymással és akkor Dini azt érezte, hogy abban a pillanatban elindult valami jó. Ez öt perccel az ütközés, öt perccel Margit halála előtt történt.     

Szóval azt sem tudod mi történt, fel sem nézhettél az újságból, nem is biztos, hogy emlékeznél rá a koponyaalapi  és halántétörés miatt, és átrepültél egy más valóságba, ahol talán nem, vagy alig érzed a tested, viszont dolgozhat a Szív és a szellem ezerrel. Úgy alszom el, hogy azt gondolom, nagyon érdekes utazásban van részed, remélem Isten szól a szívedhez, és az ébredés nem törli ki ennek emlékét.

Viszont nagyon pocsék belegondolni, hogy kómában fekszel Kecskeméten.

Hétfőn kezdődik a munka, igaz, szeretem, de most elég értelmetlennek tűnik.

Ildivel naponta beszélek, reménykedik. Úgy érzem, nagyon pozitív a hozzáállasa. Marika nénit, az anyukádat, már Tímea húgodék és apukád beavatták.

Kedd. Állandóan változó hírek. Altatni fognak. Műteni fognak. Ébreszteni fognak. Timcsáék minden nap mennek. Nem tudom, hogy ez jó e neked, de az osztályon már sokalljak. De megértem őket, hogy nem tudnak otthon üldögélni. Meglátogatott többször Kinga is, Dénes is, persze apád és anyád.Az egész faluban minden jó ismerős és barát érted szorít. 

Nem tudom, én menjek-e, nem tudom használ-e, vagy csak a lelkiismeretem babérkoszorúját akarom gyarapítani egy újabb levéllel.

Tartok attól, későn megyek... de a Remény erősebb bennem, barátom, úgyhogy inkább megvárom míg felébredsz valamennyire és addig és azután is imádkozom.

Szerda. Munkaközben többször belém hasít, én itt rohangálok, te meg semmit sem tudva fekszel Kecskeméten Brrr.

Délután az öreglány a házunkban megvádol, hogy mi törtük el a totem vagy milyen varázs faragását a padláson, amikor Mártiék odapakoltak lomokat, ami egyébkent is az ő helye. Közlöm vele, hogy az a mi szobánk fölött van és ne rendezkedjen, de ezt már ordítom, eléggé megijedt. Márti elismerte, hogy ő verte le a fejet, de nem tudta kié és abban sem volt biztos, hogy előtte meg épségben volt-e, ezért félre tette, de nem dugta el, nem dobta ki. Erre az öreg csaj kérte, ragasszuk meg, mert aki széttörte arra... hát szerinte nem jó vár. Kamerunban csináltatta egy varázslóval, hogy a lakásra szerencsét hozzon. Üvöltöttem tovább, hogy a saját lakásában azt tesz ki amit akar, de az én lakásom fölött nem rakhatja ki. Igaz, csodálkozott, hogy a padlásnak az a része már a mi lakásunk fölött van. Abban sem vagyok biztos, hogy nem ártó szándékkal rakta ki, persze nincs tisztában semmiféle spirituális, szakrális törvényszerűséggel. Ami megtört, eltört, annak a lényege is megtört. Meg hát nem fog az átok Jákobon, sem a jövendőmondás Izraelen!! Szóval mi nem ragasztjuk meg. A veszekedés közben kiderült, azt gondolja a gyerekeink a lépcsőházba pisiltek, mert egyszer volt egy vizes folt, aminek szerintem nem is volt szaga, de a banya mintát vett és bevizsgáltatta, azt mondták neki, ez emberi vizelet, mi ajánlottuk, hogy adunk mintát bevizsgáltathatja, ha egyezik, mi álljuk a költségeket, ha nem akkor ő. Nem lehetett meggyőzni, ő mindenkit lát! A postást, a szórólapost, a díjbeszedőt, a kukást, ők nem voltak, csakis a mi gyerekeink lehettek, mert ők mindig toporognak az ajtó előtt, amikor megérkeznek, de miért toporognak, ha a lépcsőházban vizelnek, ki érti? De majdnem lelöktem a lépcsőn annyira feldühített. Persze, elnézést kértem a hangnemért, de újra felszólítottam, most már lassan érthetően, hogy ne rendezkedjen és ki ne merje akasztani a fapofát a lakásom fölé. A fejem olyan volt, sőt most is olyan, hogy újra leírom, mintha megvadult darázsfelhő zsongna. Borzasztó, hogy egy nemszázas öregasszony ennyire tud rám hatni. A szocotthonban ez egyszerűbb, seduxen, vagy tockos esetleg egy hétig nem kap kávét.....De mindegy, legalább kiderült amit tudtunk, piszkosul megfigyelnek. Márti csak somolygott milyen bájos, hogy valaki így ráérjen másokat figyelni, a végén közölte, bepanaszol a házgondnokságon, mármint a közös képviselőnél a házirend be nem tartása miatt, jó, tojok a házirendekre, de mit is sértettem meg.

Ezután sokat dumáltunk Mártival, személyes dolgainkról, mármint közös és teljesen privát, individuális, intim gondolatainkról, mármint hit, egy akaratban lenni ilyesmi.. majd korahajnalig könyörögtünk. Ok nélkül való átok ugyan nem száll emberre, de nem lehet félvállról venni, a közelmúltban több ilyen esetünk is volt. Imádkoztunk érted hajnalig, öcsém, fel kell, hogy épülj!! Tudod nem szoktam kérkedni az imádkozással, van bőven restanciám is, de ez napló, tudnod kell, mi történt míg lebegtél!

Csütörtök. Ildi volt nálad, Kinga és Tibor. Lázad van. 38,5. Nem tudjak mitől. Agyvizet tenyésztenek. Nem altatnak, nem is ébresztenek. Kezd elhúzódni. Ildikó azt mondja, nem tudsz kommunikálni, de a tekintetedben azt kérdezted tőle: Hát te? Eljöttél?

Kiderül, agyhártyagyulladás. Istenem segítsd meg!!! Egy kis harc a láz ellen.... imaharc:) bár ezt nem így hívom...

Másnapra elmúlik a láz, hala az Örökkévalónak, Ildikó szerint a célzott antibiotikumnak.

Szombaton B.Jocóval beszéltem, tudott a dologról, imádkozik érted, szívesen elkísérne, ha meglátogatnálak, I.Laci is mindennap érdeklődik.

Vasárnap. Újabb vérrögöket találnak a tüdődben és a fejedben is fel kell szívódnia, altatnak.

Hétfő. Munka, munka, kánikula még mindig, Peti fiam táborba ment. Szüleim is mindig kérdeznek felőled.

Ildi mondja kedden, Csabival lerepülnek Kecskemétre, velük menne egy lány feltöltődve életenergiával, át akarja adni neked, nagyon lelkes, bár az élet energiája megrottyan a repülőn mert fél.

Szerdán istentiszteleten voltunk, a szokásos nyári óvaintésen túl, inspirált igehirdetés volt a bálványimádás és az okkult befolyások ellen. Többen érdeklődtek felőled, pl. Hazafi, Zsolt örült a viszonylagos jó híreknek.

Csütörtök. Július 27. Ma kezdtem el írni. 5-6 napja halogattam. Lehet, hogy egy pár napot összekuszáltam, a lényegen nem változtat. Nehéz a krónikás dolga. Gyógyulj meg!

Ildi nagyon reménykedik. Azt mondja visszajössz élni, mert azt nem hagyhatod ki, amikor elengednek majd a kórházból és belépsz a Homály Pubba és fogadod a baráti üdvrivalgást. Haverok, fanta, buli, nyomulás.

Én meg azt remélem, kijössz a Homályból. Tudod : „Gyere elő a homályból!”

 Ildikó azt mondja, ébren vagy, zavar téged, hogy nem tudsz beszélni, nagyon morcos vagy. Úgy tűnik, nem érted mi történt. Azt se tudod, hogy hol vagy. Anyukádat nem ismerted meg. Kiszaladt a folyosóra sírni. Kecskemét, Kecskemét. 

Volt nálad Ossama Bourgla doktor, a Bicskei Torna Club elnöke., mert a BTC-nek te is tagja vagy. Ildi megkérdezte tőled, az ágy mellől, hogy megismered-e. Nézted, nézted, s azt mondtad: ő az edző. Ildi és az orvos is örült a válasznak: kapizsgálsz valamit.

A balesetet okozó még nem kereste sem Margit családját, sem a tiédet. Pedig várták pár napig apukádék, de igazából lemondva róla. Nem lényeg. Tudom, te vagy annyira bölcs, hogy majd azt mondd egyszer barlangászás vagy erdőjárás közben, hogy neked-nektek-nekünk nem volt éppen könnyű, de vele, a vádlottal nem cserélnél.

Dénesnek volt nagyon nehéz. Testvérek lettetek a bajban.  

Nagyon szeretnélek látni. Azt is mondják, ha szállítható leszel, valószínűleg Siófokra vittet apukád, a folyamatosan veled lévő Anikó főorvos és Kornél prof. barátaid szárnyai alá. Szerintem is jó ötlet. Jönnek jó hírek, jönnek rosszak. Váltogatják egymást. Tudom, tudom, hogy eszünk mi még 3-3 doboz olajos és paradicsomos halat tálban jól összeforgatva, ahogy kell, mert szerinted úgy az igazi a szardínia, akkor is, ha kevesen tudják azon kevesek közül, akik szeretik. Iszunk hozzá forró teákat akácmézzel, magyarázunk, hallgatunk, vitakozunk, röhögünk, ordítunk is egymással és arról nem feledkezünk el, hogy az Úrnak a legkedvesebb a hálaadó ima.

Mert az.

(2006. nyara)

"De szeretnék én is, hej, jó sokáig élni!

Nézni hogy' lesz lánykából, nő aztán meg néni.

És amikor öreg leszek és iszonyú tapasztalt,

elindulok fölfelé, de lerúg egy angyaltalp."

Lovasi

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr13789003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna 2008.11.26. 19:52:16

jó barátság lehet ez. halat már ettetek?:)

"T" mint... · http://komcsikhaza.hu/ 2008.11.27. 18:19:09

Ilyen egy igaz barát. Halat, s vadat, az mind jó. Falat?

Ivanics Dénes 2008.11.29. 16:08:29

Ervin jól rávilágít arra, hogy milyen nehéz napok voltak azok, mindenkinek. A nehézségek viszont nem múltak el csak megváltoztak. Neked most se könnyű, de néha még nekem sem. Margit családja azóta is gyászol. Ha egy szeretett hozzátartozód meghal, annak a hiánya soha nem fog elmúlni, legfeljebb a hiány érzését lehet megszokni. Sajnos ezt is nagyon jól tudod. Erről inkább egy könyvet kellene írni, talán megfontoltabbá tenné az embereket.
süti beállítások módosítása