Utolsó kommentek

 • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
 • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
 • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
 • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
 • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
 • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
 • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
 • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
 • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
 • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
 • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

ERDÉLY

2008.06.14. 16:47 I.A.

MAGYAR VÁNDOR– Szombaton reggel ébredés után kiballagok a Turul madár Kő-hegyi szobrához – mondta Bencsik János –, Tatabánya és a magyarság jelképéhez. A turul szó jelentése: „az életerő visszatér”. Ebből az életerőből teszek a hátizsákomba, hogy erdélyi magyar testvéreinknek vigyek belőle.

– Jól értem a szándékát, hogy útja zarándoklat és bocsánatkérés?
– Nem is lehet ezt másképpen érteni a december ötödikei népszavazás után. Feleségemmel együtt akartunk menni, de kisfiúnk született. Kettős állampolgár lett édesanyja jogán, aki gyergyócsomafalvai lány. Fiam születését éppen azért jelentettük be a román hatóságnak is, hogy a fiam, ha felnő, bármi lesz is addig, szabadon járhasson-kelhessen a határon. Könnyebben látogathassa erdélyi unokatestvéreit.

Bencsik János harmincöt naposra tervezi a nyolcszázkilométeres utat. – Üzenni azoknak akarok, akik a nem szavazatukkal véleményem szerint meghosszabították a nemzet sebeinek begyógyulását. Azokhoz is szól, akik nem tartották fontosnak a népszavazást, de azoknak is, akik igennel szavaztak. Őket abban a hitükben akarom megerősíteni, hogy a kapcsolatunkat a magyarságon belül élővé kell tenni.

Bencsik János családja tagjaitól azt hallotta, hogy a népszavazás után sok erdélyi magyar úgy érezte, hogy lemondtak róluk. Ezért aztán ők is lemondtak az anyaországról. – Ebben a helyzetben nekünk kell kinyújtani a kezünket őfeléjük – véli Tatabánya első embere.

Szabadságot vesz ki és május 14-ére, Pünkösd-vasárnap előtt egy nappal tervezi megérkezését Csíksomlyóba. Életerőn kívűl hálózsák, esőköpeny, váltás zokni és néhány gatya. Mert tíz kilónál nagyobb súlyt nem szabad cipelni, néha elég magunkat is vinni.

Lépésenként akar közeledni
A magyar vándor naponta huszonöt kilométert akar megtenni. A tatabányai Turultól április 9-én indul, Pilisszentlélek felé veszi az irányt. Budapestet kikerüli. Vácnál kel át a Dunán, ahonnan Váchartyány, Hatvan, Jászberény, Jászapáti, Tiszasüly, Kunhegyes, Karcag, Berettyóújfalu, Ártánd, Nagyvárad, Királyhágó, Kolozsvár, Torda, Kalotaszeg útvonalon érkezik meg Marosvásárhelyre. Ott majd eldönti, hogy a Maros-völgy felé megy, vagy Szováta felé Székelyudvarhelyen át a híres csíksomlyói hegyoldalba.Bencsik János
1965-ben született Szarvason. Agrármérnöki, szociológusi, teológusi és szociális munkás diplomája van. 1990 óta Tatabánya polgármestere. Azelőtt Oroszlányban volt rakodómunkás. Tatabányán családvédelemmel foglalkozott. Politikai pályája az SZDSZ-ben kezdődött, ma Fidesz-tag. Hobbija a kajakozás és a kertművelés.

2005. ÁPRILIS

Szólj hozzá!

Címkék: reggel napilap

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr52520236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.