Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Kuka blues

2011.03.18. 21:25 I.A.


Ha nem látjuk, akkor nincs szegénység? Ezzel a költői kérdéssel kezdődött az Új szemlélet nevű civil szervezet felhívása. A Nyóckerben született önkormányzati rendelet ellen léptek fel. Eszerint ötvenezer forintig büntethető a guberálás. Tüntetésük – melyhez csatlakozott A város mindenkié csoport is -, két rendőr jelenlétében kezdődött, s  tizenkét rendőr jelenlétében végződött.

Fotó: 8kerblog


 Józsefváros képviselő-testületének 62/2007. (XI. 13.) számú rendeletének vonatkozó része:
 

Szabálysértést követ el, aki és 50 ezer Ft-ig terjedő bírsággal sújtható az, aki a közterületre kihelyezett, valamint az ingatlanok közös használatú területeire elhelyezett hulladékgyűjtőket kiborítja, azokból hulladékot vesz ki.     

„A szegények nem bűnözők!”, „A kuka mindenkié!”, A törvény a gazdagoké!” – ezeket skandálták a márcziusi ifjak a József körút Baross utca sarkán.
 
Lepedőből készült transzparenseiken ezek álltak: „KUKÁZZ, NE HÁBORÚZZ!”, „Attól még, hogy nem látod, van szegénység!”, „Neked szemét, másnak érték!”  
 
   

 
Éppen free style dobpergés zajlott a közel száz fős, huszonéves átlagéletkorú, egyetemista tömegben, amikor a közeli kukákba több tüntető belenyúlt. Kivették belőle, amit a tetején találtak, például sörös dobozt. A két rendőr ott termett. Igazoltatott minden szabálysértőt.  Az intézkedő rendőröket körülvették a tüntetők. Egyikük kezében már öt-hat igazolvány volt, amikor egy magas, szemüveges demonstráló azt kiáltotta, hogy a rendőrök nem láttak mindent, mert most ő is belenyúl a kukába. Megtörtént. Hozzáléptek, igazoltatták, okmányait átadta.

 
Kérek engedélyt
 
A tömegben a rendőr közelében álltam, akihez az igazolványok kerültek. Őt már elég szoros gyűrű vett körül. Ez nem biztonságos. Társa, karját kitárva hátrébb nyomta az embereket. Közben érthetően elmondta, hogy az intézkedő személlyel szemben meg kell tartani a távolságot. Jogos. A kritikus distancia az irodalomban is kötelező.  
Azok, akiknek igazolványa nálunk van, előállításra kerülnek az önkormányzat szabálysértési osztályán – mondta a rendőr és bizony azt is hozzátette nagyon halkan:  „Nem mi találtuk ki.”
- … Fruzsina!
Kiáltotta egy rendőr jó hangosan a kezében lévő okmányok gazdáinak teljes nevét. Előállítás az önkormányzat szabálysértési osztályára. A közeli városházára hét ember vittek be, a rendőrségre egyet.
A tömeg skandálni kezdett, amikor az előállítottakat kocsiba tették: „Minden kuka mellé rendőrt!”
Ebből rövid vita lett tüntetők között: „Nem a rendőrök a hunyók, hagyjuk őket békén, végzik a munkájukat, szabálysértővel szemben nincs mérlegelési jogkörük.”
 
 

Idősebb, bevásárló kocsit (a szleng szerint banyatankot) húzó hölgy véletlenül arra járt. Régi korokról beszélt, amikor a zembereknek még volt munkája, kenyere, biztonsága, nemcsak politikusok kereshették magukat kőszénné ebben az országban.             

Csodát keresnek

A rendelet kriminalizálja a szegénységet és a problémákat szőnyeg alá söpri. Semmit nem old meg – mondta a Heteknek Tóth Csaba, az Új szemlélet szóvivője.
- Nem értünk egyet – mondta beszédében Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány Jogvédő Fórumának vezetője– mivel szegény embereket foszt meg a megélhetésüktől, bünteti a nagyon szegény emberek önfenntartási törekvéseit, nem a szemetelést bünteti, ami a lakókat zavarja. Tiltással nem csökkenti a guberálás egészségügyi kockázatait. Ellentétes azzal a törekvéssel, mely a hulladékhasznosításba vonná be a guberálókat.
A rendeletalkotó nem számol azzal a szakember beszéde szerint, hogy sok rászoruló – szegény vagy lelkileg sérült -, nem kap megfelelő segítséget, ezért gyűjtöget.
A keresés maga egyfajta kényszer, állapotukban az egyetlen remény a kitörésre, ami életben tartja őket.
 
 
Ez a mondat (értelmezésem szerint) arról szól, hogy a legtöbb guberáló a mélyinterjúk szerint a csoda megtalálását várja a kereséstől. Az egyetlen lehetőségük.
A rendelet nem veszi tudomásul, hogy Budapesten sokak a harmadik világ nyomorúságos körülményei között élnek, ahol a kommunális hulladék városlakók ezreit tartja el (Kairó, Mexico City).
 

 A közterületek takarításának hiánya sokszor jelentősebb probléma, mint  a guberálók tevékenysége – mondta a szakember.    

A Central Europe program szerint, mely az EU támogatott ás a TransWaste projekt lényege az, hogy a lomizás, a guberálást munkahellyé, a városlakók számár hasznossá tegye.       

Szociálisan szelektív hulladékgyűjtés 
 
Megkérdeztünk egy arra járót a kukázásról, aki így foglalt állást:
A kukákat kiborogatják, a számukra értéktelen a földön landol, a szelektív szigetek fosztogatói még üveg törmelékkel is boldogítják a környezetet. Gondolj bele mi minden van a kukákban, romlott étel, pelenka, intimbetét, óvszer, üvegszilánk, kutya-macska alom és a szorgos kezek ezeket szétturkálják majd megfogják a kilincset és a metró kapaszkodót a gyerekeink és mi utánuk. Egyébként szokás többeknél, minálunk is, hogy a fogyasztásra alkalmas ételt vagy a használhatónak tartott dolgot külön zacskóban a kuka mellé tesszük, hogy, elvihesse aki rászorul. Ne borítson, ne kutasson, ott van neki. 
- Lehet, hogy inkább ezt kellene ajánlani a városlakóknak?
- Ebben az elején tízből egy-két ember lenne partner. A mi házunkban is egy család kezdte, ma már mindenki szociálisan szelektív hulladékgyűjtő. 
Egy tüntetővel arra jutottunk, hogy a szegénységet meg kell szüntetni, nem betiltani kell. Orvosaink sem megtiltják a náthát, mert azzal nem mennek semmire. A bárányhimlős gyereket sem kozmetikushoz visszük a külső nyomok eltávolítására, hanem gyökeres kezelést kezdeményezünk.
 
Vallomástétel megtagadva
 
A tömeg megindult a rendőrség felé a Víg utcai rendőrkapitányságig. Végig skandáltak, mint akik Táncsics kiszabadítására indulnak. A rendőrség előtt megvárták, míg előállított társukat kiengedték. A rendőrök megtiltották nekik a dobolást, a táncolást, az éneklést, az úttestre lépést. Viccből hadsereggé, bohócdísz-századdá alakultak és némán tisztelegtek az utca másik oldaláról.
A szabálysértési eljárás a városházán talán tovább tartott, de itt heten voltak. Az épületbe nem tudtunk bemenni, mert már nem volt félfogadás, hiszen este volt. Négy rendőrautó parkolt a közelben, minden rendőr benn.
A Hetek úgy tudja, hogy az előállítottak megtagadták a vallomástételt. TASZ jogászai képviselik őket a bíróságon, mert fellebbeznek a pénzbüntetés ellen. 
A városháza elől indultak haza többen hosszas várakozás után és fanyar iróniával nem nyúltak még kukák felé sem.
  
- Mi kérem, még bele sem dobtunk semmit. Nehogy gyanúba keveredjünk.       

 

Szólj hozzá!

Címkék: hetek

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr522751381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása