Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Fáni-völgy

2010.12.21. 05:21 I.A.

A  Fáni-völgy hungarikum lesz.  Vértesünk másik gyönyörű kis völgye (vagy inkább árka) a Mária-szakadék, amit Szárligetről közelítünk meg gyalogszerrel a szántóföldön át Csákányos felé, ha  Vitányba indulunk, a világ egyik legszebb helyére.

A Vértes kedvelői a Fáni-völgyet a Vértes egyik legszebb részének tartják. Egyszer Vérteskozma felől elindultunk a Fáni-völgyön télen, hóban és elértük az erdő végét, a jelzést elvesztettük, mert azon a lapos tájon, ahová az erdőből kijöttünk, nem voltak még fák sem, amire a jeleket festették volna. A jeleket talajból kiálló nagyobb kövekre tették talán - gondoltuk -, amit viszont eltakart a hó. Ezzel aztán meg is magyaráztuk magunknak a jelek hiányát és azt is, hogy jó úton haladunk.

Nyolcadikosok voltunk akkor 84-85 telén, Gáborral (akinek Kondor volt a beceneve)  ketten caplattunk... Alkonyodott már, hófúvás készült, valahol a távolban nagyon messze világított talán egy település, mentünk a kitaposatlan hóban Kondor meg én, egy ideig ő előttem, majd én előtte, hogy könnyítsük a másik járását, mert ugye nagy hóban könnyebb úgy, ha a másik nyomába lépünk. Azzal szórakoztattuk egymást például, hogy a Fáni-völgy biztos Schneider Fániról kapta  a nevét. És azt gondoltuk, van iránytűnk és térképünk, tehát Szárra érünk majd, egyetlen megálló lesz a vonattal Bicske nagyközség.

Mikor beértünk a faluba a combos kis túra után a templom mögötti utcába, már éreztük, hogy mi nem Száron vagyunk és megkérdeztünk egy kaput nyitó embert:

- Tessék mondani, ez Szár?

- Nem, ez nem Szár - mondta a néni nagyon lassan, Kondor meg én talán még bele is sápadtunk ijedtünkben és ekkora izgalommal már rég nem vártunk választ - hogy akkor hol a pitliben vagyunk és hogyan jutunk innen haza te jóságos ég.

- Ez Boglár. Vértesboglár - mondta.

- Vértesboglár? - nyeltünk nagyot.

- Vértesboglár.

- És van még busz Bicskére?

- Hány óra van, Imi? - kiabált be az udvarra, megtudtuk mennyi.

- Siessetek és akkor még eléritek. Ha nem, akkor ne fagyjatok ott a megállóba, ne menjetek kocsmába, este gyereknek az nem való, gyertek vissza, kaptok forró teát, reggel vágtunk disznót, kaptok hurkát belőle - mert úgy néztek ki mint az eszkimók - kiábaltak utánunk Vérteskozmán.

Busz jött. Így értünk haza a Fáni-völgyből.

Otthon teáztunk.

(Úgy kettő hétig.)

Szüleink fejüket ingatták.

De a Kondor meg én már akkor is tudtuk, hogy nem akárhol jártunk.

Ebből a Fániból még lesz valami.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr132529424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása