Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

„Szegények mindig lesznek veletek” (Mk 14,7)

2010.12.05. 23:33 I.A.


 

De ennyi?

 

 

A Belügyminisztérium a koldulás betiltását tervezi – ez tette aktuálissá a magyar jezsuiták kolduskonferenciáját budapesti rendházukban, a Párbeszéd Házában.

A jezsuiták küldetése a társadalmi igazságosságért az alapja ennek a konferencia színhelyéhez méltó párbeszéd kezdeményezésnek. Hisszük, egy társadalom megítélésének fontos szempontja, hogy miként bánik az elesettjeivel – áll közleményükben.

Mi a magyar helyzet? Mit tervez konkrétan a BM? Van-e eredménye a tiltásnak? Emberi méltóság, alkotmányos jog-e a koldulás? Joga van-e a rászorulónak koldulni?
A konferencia több okból aktuális: 2010 – Európai Év a Szegénység Ellen, a Belügyminisztérium a koldulás betiltását tervezi, ami egy létező társadalmi jelenség, ám megszüntetésére nem a probléma gyökereihez nyúló társadalmi megoldások születnek.

- Olyan tragikomikus a koldulás hatósági betiltása, mintha elmennék orvoshoz komoly betegséggel, mire ő azt mondaná, megtiltja nekem a betegséget. Ha a betiltás után már nem találna rajtam tünetet, ha tiltása egyenlő a gyógyítással, akkor minden rendben. De tiltással a koldusbotra jutott emberek problémáját nem lehet megoldani  – véli Varga László, aki a 8ker blog szerkesztőjeként érkezett a Párbeszéd Házába.

Nemkívánatos cselekmény

Heintz Tamás kaposvári országgyűlési képviselő - civilben háziorvos, többször is kiemelte:  A társadalom nemkívánatos cselekménynek minősíti a koldulást.” A képviselő előadásában elmondta azt is, hogy Somogyország fővárosában 2005-ben meghozott koldulást tiltó rendelet azért nem ütközik az alkotmánnyal, mert nem a város teljes területén tiltották be. Övezetekre szorítkoztak és többek között a történelmi városmagban nem lehet koldulni a városi közösségek nagy megelégedésére. Utcajegyzék készült, hol nem lehet koldulni. A büntetés esetén az eljárás leginkább akkor szűnik meg, amikor a koldus hajléktalan és nincs bejelentett lakcíme. A koldulás történetét is összefoglalta, kiemelte például azt a középkori jelenséget, amikor a koldusok megcsonkított csecsemőkkel kezükben, rabszolgaként koldultak uraiknak.

A mai koldulási technikákat a jog így határozza meg: létezik néma koldulás és zaklató koldulás. Ha a polgár gyerekkel koldul, 100 ezer forintos büntetéssel sújtható. Egy hallgató halkan megjegyezte:

- Gyermekkel való koldulásának bevételéből kell befizetnie a büntetést?

Kaposvár 20 milliárdos költségvetésből 1 milliárdot költ szociális célokra, beleértve éjjeli menedékhelyet, népkonyha, átmeneti szállás. A képviselő Pál apostol nyomán zárja előadását:

- Ne bánjatok velem, mint ellenséggel, hanem fedjetek meg, mint testvért.   

 

Kódisállás

 

Vértesaljai László SJ „Koldulás a lelkipásztor szemével” című előadásában „kriminalizált koldulásról” beszélt. Elmondta, hogy szerinte az üres gyomor jó orientáció a koldulásra és több pontban vitatta a képviselő előadását.

A Zalaváron született férfi elmondta, hogy házukhoz gyermekkorában gyakran jöttek koldusok, mert édesanyja adakozó volt. Enni adott nekik és ő kisfiúként többet adott volna, mert kevésnek találta az átadott élelmet.   

Kódisállás – jut eszembe a szerzetes előadása aközben a népi építészetnek ez a jellegzetessége. Az oszlopos elő-tornác, ahol a rászorultak kaptak egy falatot vagy egy pohár bort a rosszabból. A kódisnak egy háznál külön tornácon tartott pohara volt. Jobb helyeken tányérja is. Ha véletlenül állva ettem, apám mindig ezt mondta:

„Állva a lovak esznek és a kódisok a tornácon. Ülj le fiam, ha eszel.”

Vértesaljai László szavai szerint 500 Ft mellé 5 perc beszélgetés, még többet jelent a koldusnak. Magányosak, elhagyottak és nemcsak a pénz, hanem a szeretet koldusai is. A lelkipásztor szerint meg is lehet szeretni őket.

Szóba kerül a teljes magyar politikai elit felelőssége is. Az ún. elit felelőssége. 

A hajléktalan koldus, akit befogadtak a rendházba, nem akar elmenni abba a 28 négyzetméteres önkormányzati bérlakásba, amit szereztek neki – mondja László atya. Akkor sem akar elköltözni, ha naponta látogatnák. Mert jó neki itt, hiszen emberek között lehet. Pedig előbb-utóbb mennie kell.     

Közben a jezsuita szerzetes Hobo lemezét indítja el. Megszólal a Csavargók tíz parancsolatából ez a sor is: 

 

Minden városban adj pénzt egy koldusnak

 

A mellettem ülő fiatal lány így szól:

- Egy évben, szinte csak két városban járok. Ezért inkább módosítottam ezt a parancsolatot. És úgy, hogy még bírja a pénztárcám. Nekem egyetlen koldusom van, egy általam kiválasztott személy, akinek majd’ minden héten adok egy kis pénzt.  

- Minden héten érte megy a koldus?

- Nem. A templomajtóban áll minden vasárnap.

Izing Antal 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr132495746

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - EGY KISVÁROSI HAJLÉKTALANRÓL 2010.12.06. 13:35:51

HAGYMALEVELEKÖcsémuram, kedves Kelemen!Előző levelemben a hidegről panaszkodtam, s ámbár azolta beköszöntött Szent Márton nyara egy kis enyhüléssel, már múlóban, csak a sült lúd csontjai maradtak a nagy pecsenyéstálon.A vereshajú Hajléktalan is ázik-fá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása