Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Polgármester tanfolyam kezdőknek és haladóknak

2009.07.28. 21:52 I.A.

A TANULÓ VEZETŐ

http://arkoz.hu/termekkep/000040/00493.jpg

 

A www.polgarmesterleszek.hu portálon részleteket találtunk egy olyan honi oktatásról, amely már beiktatott polgármestereknek is jól jöhet. Mert a jó pap is holtig tanul.
Már hivatalban lévő polgármesterek is rendeltek belőle. A polgármesterek mesterei legszívesebben az összes polgármesteri iroda ajtaját levennék és a falhoz támasztanák, hogy az a kampány idején jól beígért nyitott kapcsolat tényleg működjék választó és választott között. 


Szőke Tamás marketinges úgy döntött, hogy később létrehozza a polgármesterlettem.hu oldalt is. Ha lúd, legyen kövér. Ezt a másodikat már csak azért is érdemes lesz meglépnie, mert mint mondta, számos eseteben polgármesterré választották a tréningjeiken résztvevőket. A teljes oktatás háromszázezer forint körüli elszámolható tevékenység. 

-  Jól teszik, ha hivatalukban is folytatják a tanulást a polgármesterek?
- Minden segédmunkát, szakmát, hivatást gyakorló ember tanul. Mindannyiuknak gyakori beszédtémája lehet szabadidőben is a munka. Mit kell másképp és hogyan. Miért volt az rossz és ez miért jó. Ez az elemzés is a sikereit szolgálja az embernek, aki közmondásosan hibáiból tanul. A magáéból és máséból.
- A jelöltek azonban nem csak azért lesznek megválasztva, mert rendeltek önöktől egy tananyagot - jegyeztük meg halkan.
- Valóban kell ehhez a környezetében közismert pozitív személyiség - felelte Szőke Tamás,
akinek önmeghatározása így szól: "A hegy lábánál a porban játszadozom,
de a hegy csúcsára időnként jelet teszek."
- A (nagyobb) városban már a pozitív személyiség kevés a választási győzelemhez, mert nem ismerik egymást eléggé az emberek. Kell a pártok neve, sűrűn lakott helyeken azt ismerik a sajtóból, emberek személyiségét már kevésbé. A függetlent pedig mindkét oldal mindennek elmondja. Nem?
- Igaz. Ezért is tettünk mi úgy, hogy azon települések polgármesterjelöltjei számára terveztük el ezt a szolgáltatást, ahol a pártpolitika még másodlagos szerepet játszik a helyi hatalomban. A mi sikereink szinte minden esetben falvakban játszódnak. Ahol az emberi döntést a média határozza meg legkevésbé, legalábbis ezen a téren. Ahol az emberek ismerik egymást. Ahol nincs olyan, csak kivételes esetben lehetséges, hogy a jelölt a választása előtt kettő héttel költözik be a faluba. És csak azért, mert bíznak valakiben, mert jó szobafestő, jó orvos, jó sofőr, jó tanár volt, rendesen dolgozott, jószívű és jóeszű, még nem biztos, hogy tudja a falu első embereként mire kell nagyon figyelnie.

- Ha párttagként nyeri meg a választást, máris van szakértői csapata, van kihez fordulnia.Van közös ellenség, van identitás, mit akarjunk még?
- Van aki pártokkal, van aki pártok nélkül képzeli el falucskája
közéletet.
- Mire kell figyelniük a jelöteknek?
- Azt idézzük a honlapon is, aki regisztrál, megkapja a teljes szöveget. Ha az énképem összhangban van azzal, ahogy engem mások látnak és nem áll távol attól, ahogy látszani szeretnék, akkor fel tudom mérni az erősségem és a gyengeségem szinte objektíven. Az embert azt tette a föld urává, hogy megtervezte cselekedeteit. Még mindig több azoknak a száma, akinek a körülmények dirigálnak és minden tettük csupán válasz az adott helyzetre. De ezt hagyjuk, nem ők lesznek polgármesterek.
- Ezzel én azért nem értek egyet, mert sok polgármester éppen úgy magyarázza a bizonyítványát, hogy nem tehetett mást, mert rosszak voltak a körülmények és ezt el is fogadjuk tőlük. Hiszen ismerős helyzet legtöbbünk számára "a nincsből nem tudok adni" című főmottó, ami még igaz is. Mint tudjuk. És minden polgármester munkája válasz akar lenni az adott helyzetre, van aki választ tud adni, van aki nem és itt közép-keleten a helyzet változó...
- Akkor pontosítok. Nem azok lesznek igazi mesterek, akiknek a  körülmények dirigálnak. A tervezés, az tudatosság. Az tervez, aki jelentős dolgokba fog. Aki közösséget vezet felelősen. Mint ahogy ezt Jézus is tanítja: "Mert ki az közületek, aki tornyot akar építeni, és nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, vajon van-e miből befejezni? Nehogy miután az alapot lerakta és nem tudta befejezni, mindenki, aki látja, csúfolni kezdje őt: ,,Ez az ember elkezdett építeni, de nem tudta befejezni.'' Vagy melyik király az, aki amikor háborúba indul egy másik király ellen, nem ül le előbb, hogy megfontolja, vajon képes-e tízezerrel szembeszállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá és békét kér, amikor még messze van. "
- Ez már a keresztény marketing?
- Lukács evangéliumából való.
- Ön keresztény?
- Igen.
- Le mertem volna fogadni.
- Mielőtt ezt idéztem volna?
- Már amikor láttam önről egy fényképet a neten.
- Miért?
- Evangélista habitus. Melyik egyházhoz tartozik?
- Baptista vagyok. Naponta kell ezért is imádkozni és ezt a feladatot, ahogy a polgármesterséget is szolgálatnak kell tekinteni.
- Ez a szolgálat szó politikai értelemben eléggé elkopott. A polgármester nem inkább saját életét építi biztos kézzel?
- Vannak olyan partnereink, akik azt mondták és tették, hogy bruttó 500 ezres fizetésük harmadát vették fel és teljes, százeres költségtérítésüket. A többit a település számláján hagyták azzal, hogy azt csakis akkor veszik fel, ha elkészül a bölcsöde bővítése, ha átadják azt az utcát, megnyerik azt a pályázatot. Szóval a fizetésük kétharmadát jutalommá változtatták, célprémiummá. Ez volt az első döntésük.
- Ez korrekt. Amikor a főnök saját magát motiválja. A falu gazdájának tekinti magát, aki csak akkor vesz el a településtől, ha már adott is neki eleget. Ez olyan, hogy a paraszt is csak akkor hajtja az ökrét, ha az állat kapott enni-inni. Mert bizony nem a polgármesteré a város, hanem a városé a polgármester. Családja mit szól tevékenységéhez?
- Velem vannak, velük vagyok. A feleségem lakberendező és a www.otthonomlesz.hu portálon látható munkája. Keresztény lakberendezés nemcsak keresztényeknek.
­- "Bölcsesség építi a házat, értelem szilárdítja meg, és ismeret tölti meg a szobákat mindenféle drága és kedves értékkel." - olvasom a honlapon a szentírási részt. 
- Ezt is beleírja a cikkébe? A lakberendezést? - kédezi.
- Miért ne? Legalább szerint válogathat az olvasó  politika és lakberendzés között. Bár a politika otthonainkban kezd olyan jó öreg bútor lenni, mint a nagymama komódja. Sok fiók és minden van benne. Na jó. Tisztább mint a politika. Rend is van benne. Nemcsak rendszer. Túlzó volt hasonlat, igaza van nagymama. Visszatérve politikára a lakberendezéstől: ha online szavazást indítanánk arról, hogy "Ön szerint van-e még mit tanulnia települése polgármesterének?", akkor valószínűleg az "igen" válasz győzne a hazai települések jelentős részében. Szőke Tamás tervei között szerepel, hogy ezt a szavazást elindítja néhányszáz falu és kisváros civil portáljának segítségével. Magyarország közepesen városiasodott ország. A népesség közel kétharmada (64,6 százaléka) városokban, egyharmada falvakban (részben tanyákon) él. A városi jogú települések száma 2000-ben 237, a községek száma 2898. A városi lakosság majd negyven százaléka él Budapesten, és még ennél is több embert köt a fővároshoz mindennapi munkája. A Baján élő marketinges szívesen biztosítana nekünk referenciákat, de senki sem hatalmazta fel arra, hogy neveiket, falvaik nevét említse. A lényeg az, hogy nem akarnak ártó politikát. Fair play húzás részükről, hogy egy faluban csakis egy jelölt megválasztását szorgalmazzák. A szolgáltatásuk elsősorban olyan települések polgármesterjelöltjei számára készült, akiknek falujában a pártpolitika még másodlagos szerepet játszik a helyi hatalomban. "Az Ön tervét nem ismerjük, mint ahogy még Önt sem. Nem tudhatjuk, mennyire eltökélt a szándéka, hogy induljon, nyerjen és vezessen." - írja Radnai Bertalan a 2010-es jelöltségen gondolkodóknak. Radnai Bertalan is a projekt munkatársa, ő Ipolytölgyesen él. Célmeghatározásukban ezekre keresnek választ a jelöltről: Minden áron polgármester akar lenni? Miért? Egy ciklusra, vagy nyugdíjig szeretné csinálni? Alkalmasnak tartja magát polgármesterségre? Mennyire sikeres a jelenlegi polgármester? Kik lehetnek még potenciális polgármester-jelöltek? Milyen állapotban van a település? Vajon milyen állapotban lesz a választás idején? Egyszerű kérdések és bonyolult válaszok százai, de az mintha legtöbbünkre igaz lenne, (ahogy a most megismert polgármesterek mestere meghatározza magát): a hegyek lábánál, itt a porban játszadozunk. Egy darabig.

Szólj hozzá!

Címkék: hetek

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr601274492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása