Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

A Rába összehoz

2009.07.12. 19:59 I.A.

Vas népének öregjei sem emlékeznek akkora áradásra, amit a mi Rábánk idén produkált. Az osztrák bőrgyár habját akkora víztömeg öblítette le egy időre, amekkorát itt 1965-ben láttak utoljára, de a mai vízállás is 35 centivel nagyobb a réginél.

A kerekedelmi tévék addig voltak itt ezen a szép aprófalvas vidéken, míg látszott valami látványos, kitelepítős, zsákolós részlet, azóta, mintha semmi sem történne, megint jelentősen csökkent az egyfőre jutó nem Vas megyei újságírók száma. A vasi újságírók azért kivételek, mert itt élnek és hatnak.
Lassan apad a Rába, amelynek ausztriai szennyezése és az osztrák hatóságok tétlensége miatt bojkottfelhívás jelent meg az interneten. A felhívás szerint az osztrák áruk, különösen az osztrák sörök bojkottjára szólít fel, ami "úgy habzik, mint a Rába". De ez egy másik történet.
Magyarszecsőd SE - látom az útról június utolsó napján  a praktikusan szigetszerű töltésre épült sportöltözőt a focipálya előtt. Áll a víz, mintha az öltöző csónakház lenne, a kapufákból legalább félméter nem látszik és az útszélen gyerekek mutogatnak befelé és szerintük a vízilabdának ez túl nagy kapu. A bejáró útnál piros festékkel jelezték, meddig ért a belvíz, akkor a kapufából becslésünk szerint hetven centi nem látszott.

Rönök

Bognár Józsefné  Gagarin tér 3-as számú házának alapjait úgy kimosta a víz Rönök főterén, hogy az már nem alap. Amikor befelé lépdelünk az előszoba kövén, érezni lehet, hogy az egész ház aljzata az utca felé lejt. Több belső válaszfal úgy megrepedt, hogy kőművesek ékelték ki. A tulajdonos kétségbeesett, fáradt arccal áll a bejáratnál. Azt mondja, hogy a bútorokat egy helyiségbe szorították be, köszöni mindenki segítségét. A biztosító, ahová ők rendesen fizetik a havi számlát, még mindig nem jelent meg, többszöri telefonálás ellenére sem.
Tudjuk, hogy  sok a kár és a munka, de ide mielőbb személyesen kellene kijönni munkatársuknak. Legalább annyit mondani a megtekintés után, hogy "türelmet kérünk, nemsokára jövünk kárt felmérni, köszönjük a türelmét".
Amikor erről a házról a kőműves barátnak meséltem, azt mondta, valószínűleg bontani kell és újra építeni.
Az árvíznek nem tudtunk elébe feküdni, de legalább összefogtunk. Hegyi László, rönöki polgármester szavait a Vas Népe című lapban olvastam. Azt már nekem mondta Rönökön, hogy ő ennyi egyenruhás rendőrt csak tüntetésen látott. Ebben a faluban több mint százan dolgoztak a készenléti rendőrök. De nem forgalmat irányítottak, nem csak a rendre vigyáztak, hanem zsákoltak. A vízügyesek, a sok-sok tűzoltó minden faluból, úgy jöttek, hogy nem is kellett őket hívni. Idő se lett volna rá.Jöttek, és tették a dolgukat. Azokban a percekben a polgármester is azt érezte, hogy mindenkinek szívügye a falu.  Nekünk Mohács kell- effektus, vetettem közbe kissé szkeptikusan, mire ő:
- Nekünk Rönök kell. Azért védtük.
A Rönök-patak megáradásakor a Petőfi utca kapta az első ütést. Akinek dombon áll a háza,  az is dolgozik, pedig őt nem érte volna akkora kár, mégis becsületbeli ügynek érzi Rönökön mindenki, hogy részt vegyen a védekezésben.  Olyat is lehetett látni, hogy a zsákot az fogta, akivel mégcsak nem is köszönnek egymásnak évek óta , azzal, aki lapátolta belé a homokot, és egy harmadik jött érte, akivel nem voltak túl jóba. Nem volt mese. 
15-20 fiatal, akik napokig alig aludtak, ott voltak mindenhol és egyikük sem az elismerésért, a mellre tüzendő érdeméremért tette, hanem Rönökért. De dolgoztak Csörötneken, Gotthárdon, de Molnaszecsődön is, ahonnan vissza kellett őket pénteken hívni, mert Rönökön  is baj volt. Szombat reggelig itt dolgoztak fiataljaink és bizony lányok is voltak közöttük. Szentmihályon is beállt a krach. Ott is tudtunk segíteni.
Ha volt is stressz meg idegeskedés időnként, mégsem ez volt jellemző az egymás felé való fordulásban.
Pékó Tamás képviselő, a Rönöki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mondja: egy emberként fogtunk össze,  a távoli Őriszentpéter, Magyarlak, Zsida, Alsószölnök, Szakonyfalu és Rátót is segített. Este sem arról szóltak munkás vendégeink, hogy eljött a pihenés ideje.A művelődési házban kaptak szállást a 2-4 órás pihenésre. A 70-80 éves rönökiek főzték nekik a teát, kávét, finom falatokat.Vendégül  látták a munkásokat. A körmendi plébániáról Zoli atya szervezésében kapott a falu gazdag, jól jövő és jóleső szeretetcsomagot az egyházmegyei karitász révén.


Vasszentmihály

- Mindenki munkáját köszönjük, akik tettek a faluért. Legnehezebb a földmunka, amivel a belvíznek utat csinálunk - mondta Reisinger Katalin, Vasszentmihály polgármestere -, mert
miközben délelőtt gyönyörűszép idő van, délutánra tengerré válunk.
A helyzet az átereszek bontását igényli. "Vagy a ház, vagy az áteresz" - mondják a nehezebb esetekben, amikor a tulaj nem engedi. Mertha megakad a víz, a házban tehet kárt. Ugyanis a belvíz elvezetésének egyik nagy ára az, hogy a házak nagykapui előtt álló kocsibeállókat, kishidakat, átereszeket el kell bontani. Mert az árokban folyó víz hordaléka eltömte az alagcsövet. A víz elfolyását a kishidak akadályozhatják. A polgármester azt reméli, de biztosan nem tudhatja, hogy az átereszek helyreállítását képes-e a falu elvégezni. Ha sikerül, nemcsak praktikus, de faluszépítő is.
A másik nagy terv az, hogy Közútkezelővel igyelkszik megegyezni Reisinger Katalin polgármester arról, hogy a 8-as út alatti vízátfolyás biztosítva legyen
Vasszentmihályon a Felső-Ének és a Báj-domb nevű magaslatról, e teknősbéka-páncél formáját hozó szántóföldekről folyt a legtöbb víz a falura,mert ennyi eső után, ami itt volt, a talaj már egy kortyot sem bír elnyelni. Folyik minden lefelé, a szántóföldes dombok alján nincsen már rendes és mély árok, vagy volt és beszántották. Így aztán folyik a víz, például a lakott területekre, folyna a jó víz  a szintén áradó Rábával, amelynek vízhozama rendes körülmények között is 1000 köbméter percenként.
A folyó partján azonban olyan homokzsákból készült védmű áll, amit szentmihályi emberek ereje emelt, hogy a Rábától a falut védjék. A Felső Énekről ömlő víz a homokzsákok miatt nem ér el a folyóba, megáll a falu közvetlen környékén és a faluban. Mert a baj csőstül jön, soha nem egyedül. A gátrendszer védi a falut a Rábától, de most ez volt a gátja a felszíni víztömeg elevezetésének is.
A hivatal kultúrtermében berendezett átmeneti szállást is látjuk, ahol egy nagy család kapott  menekédet és egy idős és beteg házaspárt is vártak ide, de végül mindkettőjüket a kórház fogadta. Az idős házaspárnak "csak" az egyik tagja volt nagyon beteg.Az egészségesebb ápolta a társát, de ő kórházba került, s végül a hivatal segítségével a betegebb, bár stabil állapotú idős ember is kórházba ment utána, így legalább továbbra is egy helyen, jó kezekben vannak mindketten.

Dupla vagy semmi

A polgári védelem, így a körmendi hivatalé is, a sajtónak csak a szóvivő útján szokott tájékoztatást adni pl. a Rába áradásáról és a belvízi helyzetről, mert ezer a dolog. Velünk a Magyarlakon élő Horváth Tibor polgárvédelmi  alezredes Körmenden kivételt tesz, mert bennünket, a Hetek munkatársait ezúttal Dr. Bazsó László bicskei (Fejér megye) rendőrkapitány segítette Vas megyei kapcsolataival. A polgárvédelmi vezető szerint Dr. Bazsó neve ajánlólevél. A polgárvédelemtől még kedves kísérőt is kaptunk. A   Szentgotthárdon dolgozó Bajzek Beáta polgárvédelmi munkatárs segítette tájékozódásunkat. Ő kommunkikáció szakon végzett és a szentgothárdi Gotthárd TV munkatársa is.
Jött velünk Vasszentmihályra, Rönökre, Csörötnekre. Szentgotthárdon Bajzek Beáta elvezet a folyóparton álló alma materéhez, a Vörösmarty Gimnáziumhoz, és azt is megmutatja, mennyi víz állott az oldalában. Azután a hídra megyünk, amelyen a katasztrófa turizmus jegyében sok-sok ember figyelte a Rába vizét  néhány napja.A hídon állva  ötlik fel egy mondat,ezt a vend népet jólismerő ember mondta, miszerint a vend bizalmát nehéz elnyerni, de, aki elnyerte, jó esetben egész életében magáénak mondhatja. Dupla vagy semmi.
Az MTI híre szerint ottlétünk idején, június utolsó napján Körmenden már hatodik napja harmadfokú az árvízvédelmi készültség volt. A kedd délutáni 4,70 méteres tetőzés után reggelre mintegy fél métert apadt a folyó vize.
Sárvárnál elsőfokú a készültség, a Rába lassan apad, de a Körmend térségéből érkező árhullám miatt kisebb tetőzésre számítanak. Szentgotthárdnál megszüntették az árvízvédelmi készültséget. Újabb árhullámra már nem várható.Továbbra is csak gyalogosan lehet közlekedni Körmenden a régi Rába-hídon. Nem járható a Molnaszecsődöt Döröskével és a Sótonyt Ikervárral összekötő út. Az árvízvédelmi védekezésre a vízügyi igazgatóság eddig 60 millió forintot fordított Vas megyében.

Csörötnek

- Büszke vagyok arra, hogy polgármestere lehetek ennek a falunak, mert összetartó emberek lakják és máskor is jólesne hasonló összefogás - összegzi Kocsis Zsolt Csörötneken.
Még soha nem öntötte el ennyi víz a kb. 1000 lékelszámú és 320 házas falut. Csörötneken
(függetlenül attól, hogy a falunak melyik szerét érte kisebb vagy nagyobb kár), a csörötneki emberek egymás mellé álltak. Megkérdeztem, hogy nevezik a falu részeit, mert a vasszentmihályi Felső-Ének nevű szántó úgy megtetszett. Csörötnek is gyönyörködtet neveivel: Alsószer, Malomszer, Túlsószer, Felsőszer, Templomszer. Vannak e honban olyan földrajzi nevek, melyek olyan szépek, hogy az ember csak úgy ismételgeti magában, ha eszébe jut és éppen ráér. Mi most a Gyöpszeren vagyunk, itt áll a kicsi és takaros hivatal. Június 29-én belecsapott a villám a hivatal tetején álló antennába, aminek a szennyvíz-átemelés irányításában volt kulcsszerepe. Azt keresték Csörötneken is, hol és hogyan tehetnek a másikért. Aki a magáét védi, az egész faluért teszi. Aki a falut védi, az önmagáét is védi. Ennyi. Csörötneken sosem volt roma-kérdés. Védték a falut romák és nem romák. Együtt. Nem a származás volt a lényeg, hanem az, hogy csörötneki védte Csörötneket. (Ha ez Magyarország politikai életében is meglenne, akkor nem  itt tartanánk!) Csörötneket kettészeli a Rába és a Malom-csatorna visszaduzzadt. Öt különböző helyszínen védekeztek a csörötneki erők, akiket pl. az Őrségi Nemzeti Park munkatársai, rendőrök, tűzoltók, vízműves és polgárvédelmisek is segítettek. A rendőrökről azt mondta Kocsis Zsolt, aki ennyi egyenruhát még nem látott a faluban,  hogy a rendőrök most aztán nagyon is megfeleltek a szolgálunk és védünk alapgondolatnak. A tűzoltók pedig a "Kétszer ad, aki gyorsan ad" jelmondtanak.
A védmű felszerelése is önkrományzati feladat lesz,
A falut kettészelő Rába miatt a falu elöljárósága pályázatot ír a 3 méter koronaszélességű és 1,3 méteres rézsüvel bíró árvízvédelmi védmű megépítésére.

1 komment

Címkék: hetek

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr611242285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thakcha l'Amala 2009.07.16. 21:08:41

Több bejegyzést ,sokat, százat, ezeret!!!!
süti beállítások módosítása