Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Bicske alsó (ejtsd: Bicske ólszó:)

2009.06.25. 22:09 I.A.

 

125 éves a Bicskei Önkéntes Tűzoltóság
Indul a Bakterház

Tankó Robi MTZ traktorának külön neve van. Botond.Csörlős, drótkötéllel tépi ki a Kisállomás földjéből a gyökereket.
Pörög a motor, Robi turbózza, hátrafordul az ülésből, tesszük rá a gyökerekre a dzsókert. Ha nem jó, a fejét rázza. Ha jó, akkor bólint. Erős gyökérnél Botond, hátsó kerekein ágaskodik. Valencsik Csabi és Boross Miki fönn nyomják a fasorban a Stihllel. Mi hordjuk a gallyakat rakásra. Nagyjából ott állnak, ahol napok múlva megtaláljuk a repeszbombát. Amit a Pócalá viszünk. A tűzszerészek egy méter mélyre ássák. Az a hant, amit a detonáció a legmagasabbra vitt, húsz méterre vágódott fel. Ölég lett volna mindannyiunknak. Akkor aztán lett volna önkéntes tűzoltóság!
A bombát Arany Jani találta. Czirkelbach József szívjóságból átengedett kotrógépével rendezte a bozóttól, szeméttől megszabadított talajt, amikor rábukkant.
A Kisállomáson, ahol már mindent elborított a szemét és a gaz. Pont az a hely nézett ki így, amely Bicske vasúti kapuja. Van olyan átutazó, aki csak ezt látja belőlünk. Azt kérdi magában: ha ilyen a móló, milyen a város? A vasút a terület gazdája. De onnan hiába várunk megváltást. Most adtak 500 ezer forintot. A bicskei tűzoltók pedig bevállalták,hogy társadalmi munkában nekiállnak. A Bicske 1, vagyis az a szép tűzoltó kocsi, azért állt ott egész nap, mert szolgálatban dolgoztak! A munkát riasztások szakították meg. Ábel Peti (szolgálatvezető) jut eszembe, amint kabátját rohantában magára kapva fut a kocsi felé. Mivel az elszáguldó gyorsvonat zajától semmit sem hallani, a mutatóujját feje fölött körbeforgatva mutatja: riasztás! Gyerünk! Olyankor eloltanak egy tüzet. Kivágnak egy sérültet az összetört kocsiból. Aztán jönnek vissza Kisállomást vakolni. Meg is mondom templom után Ábel Jani bácsinak, nagyapám kortársának, milyen ügyben ütköztek az unokák.
Jó társaság. Pár nap után azért járok le dolgozni, mert egyenesek. Mondják, amit gondolnak. S mert jókat lehet velük röhögni. Életveszélyesen jó arcok.
- Soha nem láttam olyan összetartó embereket, mint a RÉGI bicskei tűzoltók és a mostani baráti társaságom, akik ugyan nem mind tüzik, hanem rockerek, de lett már rockerrből tűzoltó! - mondja Gyrőrik Szabolcs.
- Fiatalok, érted? Akikről azt gondolnád, hogy magasról tojnak mindenre, de ha bármi gáz van, szólok és máris öten jönnek segíteni és fordított esetben én is azonnal ugrok.
Molnár Peti kőműves. Leveri a Bakterház vakolatát, már ami lejön. Úgy néz ki az elején, hogy Peti lesz az egyetlen kőműves, és Gál István, aki konyít hozzá. Varga Ferenc elnök a háttérből menedzsel. Aztán szerencsére megjön a felmentő sereg. Jó Tibor Mányról, Köd Sándor Bicskéről. Őket a polgármester fizeti magánemberként. Kőporoznak, Peti és Jakab Sanyi Tibi bá‘-val és Köd mesterrel.
Látom, amint a Városgazdától kivezényelt, Erlein Feri által irányított közhasznú munkásuk, köztük a Lölő és Csikó (aki prímás), és akik a Bakterház padlását is lerámolták, mert annyi minden volt odafenn, hogy meghajlott a födém, láthatósági mellényben tisztítják az árkot. Szedik a szemetet a Rumpoldtól kihozott konténerekbe . A bokrokat, a gallyakat, meg az ágakat el kell égetnünk a helyszínen. Ha tetszik, ha nem, elvitetni drága lenne. A Strabag IFÁ-t küld a földért. De ebbe a Soma Beton is besegít Csúzy Dezső kérésére és éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá. Kétszer ad, aki gyorsan ad.
Jakab Sanyival, Havai Robival, Gál Pityuval, Szabácsik Tibivel és Boross Mikivel levesszük a viharvert Bicske-alsó táblát. Szattelberger Árpi, Bartók utcai lakos festéket vesz. Fuggerth J. Ferenc Szent László utcai iparművész lefesti. Az ő udvarába a visszük a táblát Szilágyi Csabival, a sógorommal. Madarász Lali és Ferenczik István autóján, akik csabdiak. Ám hirtelen ők értek rá. Fuggerth Feri kitalálja, hogy körbe kék-sárga színt kell tenni két kis sávban. Pihenésképpen írok egy mailt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének.
Gyanítom, hogy a Bicske-alsó nem kötőjeles. Visszaírnak: valóban nem az. Egy kötőjel eltűnik.
Apró Attila, Molnár Jani meghozzák a menüt a Báderból. A Bakterház korcsma udvarán fogyasztjuk el. A Szabó Tüzép cserepet szállít. A Kispál fatelep tetőlécet. Kiripolszki László, Magyar Sándor utcai ács elvállalta a tető kijavítását, Reinhardt Imre, Endresz utcai festő kimeszelte a várótermet. Mindez két hét munka munka volt. Iszkaszentgyörgyről (!) levelet és 30 ezer forint támogatást kapunk. Benedek Imréné Gyalog Ildikó küldi a pénzt. „Köszönöm, hogy a bicskei tűzoltók ilyen nemes és szép feladatot vállaltak, hogy  rendbeteszik az épületet. Higgyék el, ez minden bicskeinek, ott lakónak, elszármazottnak nagy örömére fog szolgálni“. Mindezt egy olyan hölgy gondolja Iszkaszentgyörgyön, aki 32 évvel ezelőtt költözött el Bicskéről!
Biciklizünk a fiammal a Kisállomáson. Júliusban lesz 11 éves.
- Fater! Ha nincs kinn kuka, ugyanúgy eldobják a szemetet.
- Igazad van. De lesz kinn kuka.
- Honnan tudod?
- Honnan tudnám? Talán lesz. Bár egyeseknek tök mindegy van-e kuka...
- Akkor minek dolgoztatok a tűzoltó barátaiddal?
- Mert nem jó szemétdombon élni.

2006




 FELHÍVÁS!
A Bicskei Önkéntes Tűzoltóság nyitott, örömmel veszi fiúk és lányok, fiatalok , középkorúak és idősebbek jelentkezését egy jó, egymást mindenben segítő, bajtársias gondolkodású csapatba.

1 komment

Címkék: élet

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr241208770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kjá 2009.07.03. 16:09:49

szia, toncsi,
ha még emléxel jucára, kérlek, ne tagadd meg tőle ervintesója elérhetőségeit! sürgős lenne! köszi!
kissjuditagnes@gmail.com
süti beállítások módosítása