Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Egy kis BTC történelem

2009.06.10. 00:58 I.A.



A Bicskei TC megalakulása a gyerekeknek köszönhető Övéké volt a kezdőrúgás. Tán be kellene vezetni, hogy a Bicskei TC egyes focimeccsein mindig olyan gyerekek végezzék el a kezdőrúgást, akik ezt valahogyan kiérdeméltek. Pl. gólkirályok a legkisebbek között. 

1912-ben alakult meg a BTC. Jakab István László könyve szerint
éppen abban az évben, amikor az első levegővel felfújt bőrlabda megjelent a faluban.

A bicskei labdarúgás jövőjét ma, 2006-ban, ugyanúgy a gyerekek jelentik, ahogyan a kezdőrúgás az övék volt 1912-ben.

Vajon miért? Mert elunták a régi labdajátékokat és 1912-től már levegővel felfújt bőrlabdát rúgtak, két kapura, gólra játszva Bicskén is - és azt azóta sem unták meg a nemzedékek. Ez derül ki az olvasó számára, Jakab István László: Bicske története című nagyszerű művéből. Előbb valóban csak a gyerekek fociztak Bicskén. Aztán az ifjak is rákaptak.


Különösen jóleső dolog, hogy Bicske 2006-ban egy nemzetközi ifjúsági tornának adhatott helyet. Ezzel közel 100 év után az "alapító gyerekeket" ünnepelte.

Őket, akik már rég nem élnek, de a focit Bicskére a gyermek ösztönösségével behozták. Őket, a fiainkat, akik ma még "kicsik", de a focit Bicskén megőrzik a mai egyesület focistáiként, mai edzőik keze alatt tanulva, akik szintúgy itt kezdtek játszani.

A BTC elnöke Bernáth István volt, a klub színe akkor még piros-fehér. Az első pálya a Battyhány-kastély kertjében állott. A második a libalegelőn. A harmadik a Halászháznál, a mai Bem utca végén. Innen került a pálya mostani helyére, az 1-es főútvonal építése miatti kisajátítások idején. A Halászház melletti BTC-n volt kuglipálya, két teniszpálya, a focipályát pedig még alagcsövezték is, mint a reptereket szokták, hogy esőben föl ne ázzék a talaj. Mindez a máig nem látott békebeli igényesség a régi bicskeiek elmondása szerint többnyire Prockl Gyula iskolaigazgató, tanítónak volt köszönhető. "Prockl bácsi" hozta be Bicskére a teniszt is. Építtetett egy agyagos talajú teniszpályát. Ő maga könyvből tanulta meg a játék szabályait, hogy továbbadhassa. Olyan sikere lett, hogy még egy pályát kellett építenie -- olvasható a bicskei születésű Erdődy Gyula emlékezésében. (Erdődy, aki ott a Halászház mellett adogatott és fogadott életében először, Budapestre kerülvén 15 éven át a Magyar Teniszszövetség elnöke volt.)
A focin és a teniszen kívül gyakoriak voltak az atlétikai versenyek. A teke megtartotta vasárnapi népszerűségét. Egyedül krikett nem tudott gyökeret verni, azt nem szerették meg. Működött viszont úszószakosztály. Előbb a Máléhegy alatti 4-es tóban tanultak úszni a gyerekek! Aztán a Csabdi felé eső 1-es tóban. Végül a Galagonyás alatti 2-es tóra vitte őket Prockl bácsi. Ott rendezték meg a BTC első bicskei vízipóló-bajnokságát, az akkor már úszni jól tudó növendékek. A zsilip oldalán lévő partnál volt ugyanis a halágy, ahol elég mély volt a víz a versenyekhez.
A sporthoz szükséges pénzt a tanító, igazán önzetlen támogatóktól szerezte meg. Börcs György nevére emlékeznek az akkori gyerekek és Bíró György szponzor neve is fennmaradt. Ő volt a villanytelep vezetője, aki az 1930-as években megszervezte Bicske történetének talán legkiválóbb labdarúgó csapatát. A régi BTC-ben túraszakosztály is működött. Főleg a Vértes-hegységbe jártak. Körtvélyesre, Vitányba, Gesztesre és Majkra. Minden évben elutaztak a Balatonra, ami akkor nagy szó volt, mert sok gyerek akkor látta először a
magyar tengert.


A Bicskei Torna Club története feldolgozásra vár, mert a nemzedékek során ezer és ezer lelkes tagja, igazán önzetlen támogatója, sportolója és szurkolója volt. Összetartó, kulturált, sportszerű emberek. Meg kellene hallgatni azokat, akik még élnek közülük, míg nem késő. Hogy a kép teljesebb legyen, hogy azt a régi képet a mai mellé tehessük. Így talán eldönthetnénk, melyik kép kell. Az akkori, vagy a mai? Bár ezt enélkül is tudjuk.


Ami biztos: minden a gyerekekkel kezdődött. Most is velük kezdődik és velük végződik minden.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr531175872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thakcha l'Amala 2009.06.12. 13:40:01

A legfájóbb, hogy a 30-as évekből megmaradt romokat, melyeket nekünk a coccalizmus vivmányainak mondtak, na ezeket is hagyják pusztulni. Sajnos nincs kéznél a Bicske Története, költözéskor elásódott- hát ilyen lokálpatriárka(!) vagyok, de régi tartozásnak érzem összeírni belőle a 30-as évek intézményeit és a ciklus végen mindig odanyomni mindenféleszínű polgármesternek, na papa utolértük-e már magunkat? Persze, hogy nem.
süti beállítások módosítása