Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Gimi

2009.04.14. 16:17 I.A.

408 VAJDÁS ÖRÖKBEFOGADÁSA


Már hónapok óta ekörül forog az egész világ: válság van. A média is ezzel van tele. Az egész világ érintett, minden ember, család és ország érzi a válság fontosságát. Magyarország is így van ezzel. Az iskolák tönkremennek. Nem kapnak a fenntartásra elég pénzt. Nincs ötlet, mely kihúzná őket a pácból. Még az érintett iskolák közt is rosszabb helyzetben van a bicskei középiskola.

Sok adósság, kevés pénz, omladozó vakolat, rossz vízvezeték... Hogyan lehetne ennek az állapotnak véget vetni? Mert a válságban még egy-két munkanélküli sem számít, ugye. A tanulók pedig vonatozhatnak egy másik iskoláig.
Ám sem a szülők, sem a tanulók sem a tanárok nem adják fel ilyen könnyen... Mindenki próbál előrukkolni valami ötlettel. Szóba került kirakodóvásár, retrodisco, pénzdíjas sportversenyek, sütiárverés és még sorolhatnánk. Azonban ezek közül egyik sem tudja megoldani a több tízmilliós problémát.

Végül közösen, a tanulók, szülők és tanárok kitalálták a lehetséges megoldást. A terv lényege az , hogy egy-egy cég "örökbefogadhat" egy termet, azaz kibérel szponzorként egy teljes falfelületet vagy egy részt abból. Cserébe mit is kap? A diákok vállalják, hogy termüket a cég színeivel, logojával díszítik, ezen kívül fellépéseken a tanulók viselnék az egyenruhájukon a cégek jelképeit. Minden média megjelenésen reklámhordozóként a vállalkozást népszerűsítik, városi-kistérségi megjelenésünkön (amelynek első három biztos dátuma a májusi Bicskei Napok, a júniusi 24 órás rendezvény, a szeptemberi művészeti aukció) szintén reklámot és szórólapozást, "szendvicsemberkedést" vállalnak.
Az iskola a tervet követő egy-két napban már megállíthatatlanul nyüzsgött, tervezett, ismerősöket szervezett be, a vezetőség  beleegyezésével. Már javában készülnek az ismertető lapok, amiket a cégek kapnak majd. Szerepel rajtuk az ötlet, a megvalósítás, és az osztály bemutatkozása is. Az egész iskola együttműködve hajt a győzelemért. Nem kímélik magukat, dolgoznak az iskoláért. És igazuk van, ezzel a tervvel van értelme!
A "Fogadj örökbe, Érted is tanulok" mozgalom nagyon jól indul, remélhetőleg és valószínűleg jól is fog végződni. Mindenesetre kevés az ilyen jó ötlet, amikor igazán szükség van rá. Ha  meg adódik , akkor pedig olyan energiával kell véghezvinni, hogy ne csak az iskola vagy a város, hanem az egész ország erről beszéljen. A gimnáziumnak ez sikerült. A végső siker elérése már nem az ő kezükben, hanem a vállalatok megértésében, segítőkészségében van.

Ugye, Ön is segít?

Katona Ági 11. a osztályos, 17 éves diák írja:
"Amíg csak a médiából halottuk, a válság megfoghatatlannak tűnt, majdnem olyan valószínűtlennek, mint a százéves háború vagy thaiföldi cunami...és egyszer csak itt volt, lecsapott, megijesztett....begyűrűzött az életünkbe, az ország, a város, a család életébe....mint dominó dőltek el a számunkra biztosnak tűnő pillérek.
...de az iskola maradt! Barátok. Tanárok. Szakkörök...csak mi 383-an, hiszen gimibe csak kell járni! ...és itt nincs válság, itt iskola van, ez a dolgunk és jól érezzük magunkat...
...vagy nem?
Vagy ez is csak egy szappanbuborék?
"

- Olvasom a 17 éves diák sorait 39 évesen - mondja egy jóbarát, aki a 13 éves fiát szíve szerint Bicskén tartaná középiskolás korában is. Például azért, hogy szem előtt legyen a fiú. Most pedig egyik-pillanatról a másikra leépítené a válság ezt a lehetőséget is? Nane! Össze kellene érteni fogni mindannyiunknak! Egy igazi közösség mindent latba vet azért, hogy az értékeit megőrizze. Ha ezt megtesszük, akkor a döntéshozók is kénytelenek
észrevenni, hogy a Vajda fontos Bicskének és a környező településeknek.

A 11. b. osztály szülői munkaközössége, ahonnan az ötlet származik, a Vajda  megmentését tűzte ki célul. Jó lenne, ha észrevennénk ezt a mentőcsónakot.
Ha észrevennénk ezt, mi vén diákok, hogy a diákoktól is lehet tanulni. Mint olvashatták már, minden jóakaratú vállalkozás osztályt fogadhat örökbe. Vállalják, hogy egy naptári éven át az Önök logojával, az Ön vállalkozásának óriásplakátjaival, posztereivel dekorálják a tantermet és megnyitják más látogatók előtt is. Ezeket a tantermeket a vállalkozások is
megkaphatják rendezvényekre.Továbbá a  gimisek  azt is vállalják, hogy minden városi, megyei és országos megjelenésükön a ruhájukon viselik a Gimnázium életét segítő vállalkozás emblémáját. Vállalják azt is, hogy az Iskola minden média-megjelenésén a támogató cégek logoja és jelmondata megjelenik, mint örökbefogadó vállalkozás.
"Készek vagyunk az Önök vállalkozásának bármilyen, de törvényes népszerűsítésére" - írják a fiatalok.
Az örökbefogadás azt jelenti, hogy a vállakozás a maga támogatásával zavartalanabbá teszi az iskola működését.

"FOGADJ ÖRÖKBE, ÉRTED IS TANULOK!" - ez lett a gimisek célja, ahogy azt a 17 éves Séri Timi (11.b) megfogalmazta.

Kapcsolattartóink elérhetősége:

Vigyikán  Attila: avigyikan@externet.hu  Tel:30-8111-090
Márkó Szidónia: markokitty@yahoo.com  Tel:20-947-2248
Izing Antal:  izingantal@vivamail.hu  Tel:30-594-66-53

Szólj hozzá!

Címkék: felhívás!

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr531064747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása