Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

Ronaldinho

2008.11.08. 21:00 I.A.

Ronaldo Assis de Moreira az Aranylabda 50. tulajdonosa. A huszonöt éves labdarúgó a 2005-ös Aranylabda-szavazáson majdnem kétszer annyi szavazott kapott, mint a második helyezést elért játékos.

 

Ronaldinho egy brazíliai nyomornegyedben nőtt fel. Szülei azért választották a híresebb, de távolabbi csapat helyett a közelebbit, mert nem tudták kifizetni a buszjegyet.

Lazán dekázgat a tizenhatoson. Ebből laza kapáslövéssel eltalálja a felső lécet, csak úgy csattan. A visszapattanót mellel leveszi, dekázgat, kapásból lő, ismét eltalálja a felső lécet. Visszapattan, leveszi, dekázgat, fejjel besegít, gondol egyet, ráfordul, majd ismét kilövi a felsőlécet. Ez a videofilm a világhálón terjed, és mindenki azt találgatja, vajon igazi, vagy hamis.

Aztán egy amerikai sportszergyártó vezetése töredelmesen bevallja – jól előkészített kampány részeként –, hogy megvettek egy amatőr videót, amely az edzésen készült. Feljavították számítógéppel, de hogy mennyire, azt már nem árulják el. Csak azt lehet tudni, hogy van valóságalapja. Bármit csinál az 1980-ban, Porto Alegrében (jelentése vidám kapu) született világklasszis, tátva marad a szánk. Ronaldinho a 2005-ös Aranylabda-szavazáson majdnem kétszer annyi szavazott kapott, mint a második helyezést elért játékos. Ronaldinho kilencéves korában egy iskolai meccsen 24 gólt szerzett. Ebből négyet szögletből csavart be, de úgy, hogy senki sem tudott beleérni. Azóta csak fejlődik. Rajongói a varázslatos középpályás szabad szemmel nem látható cseleit imádják a legjobban. Némelyiket csak a képernyőn lassítva élvezheti a szemlélő.

Ronaldinho, a legprofibb örömfocista a futballból két dolgot szeret: ha nála van a labda, vagy ha az ellenfél kapujában. Akkor is mosolyog (karakterét erősen meghatározó fogazatával), ha felrúgják. Ezt az ellenfelek kényszerűségből teszik meg vele, mert akitől a labdát nem lehet elvenni, és kapura tör, azt elég gyakran elgáncsolják. – Azért tudok mosolyogva felállni – mondta egy alkalommal –, mert csak szabálytalanság árán tudtak megállítani. Ez jó.

Nincs benne nagyképűség, nincsenek körülötte botrányok. Maradt belőle valami a közvetlen kisfiúból és továbbra is szeret mindenkit, aki a focit is szereti. A 180 centiméter magas és 76 kilogramm súlyú és elképesztően ruganyos Ronaldinho egy esetben ideges a pályán: ha valóban sérülésközeli támadás éri. Azt mondják, egy nagyobb sérülésen kívül semmi nem veszélyezteti, hogy a világ legnagyobb focistája legyen. Gólöröm esetén szambázik, ilyenkor a közönsége, (szerény becslések szerint a világ összes futballrajongója) tombol a gyönyörűségtől. De legalább ugyanúgy mosolygunk a tévé előtt, ahogy hősünk. A futballon kívüli szenvedélye még a gitározás.

Lelke mélyén talán csak egyet sajnál, hogy édesapja nem hallhatta meg azt a dicséretet, amit a pályatársakkal kapcsolatban mindig szűkszavú Pelé mondott a napokban: – Most kétségtelenül ő legjobb! Ő nyújtja a legtöbb örömet a brazil embereknek. Ronaldinho édesapja 1992-ben halt meg, a fiú akkor 12 éves volt. Ronaldinho bátyja, az 1971-ben született Carlos akkor már brazil válogatottként játszott. Az addig nyomorgó család Carlos jövedelméből Porto Alegrében szép házat vett. Ebben már úszómedence is volt, ebbe fulladt bele az apa. Carlos ma öccse menedzsere. Amikor a legkisebb fiú Párizsba költözött, magával vitte az egész családot: édesanyját, nővérét és bátyját. Ma már Barcelonában élnek, mert a legkisebb fiú oda is magával vitte szeretteit. Nagyon valószínű, hogy a legjobb brazil szappanopera szerző sem tudna különb forgatókönyvet írni, mint ez az önmagát író regény ezzel a címmel: Ronaldo Assis de Moreira csodálatos élete.

 

 

 

Az 50. Aranylabda szavazás helyezettjei:
1. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona) 225 pont
2. Frank Lampard (angol, Chelsea) 148
3. Steven Gerrard (angol, FC Liverpool) 142
4. Thierry Henry (francia, Arsenal) 41
5. Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan) 33
6. Paolo Maldini (olasz, AC Milan) 23
7. Adriano (brazil, Internazionale) 22
8. Zlatan Ibrahimovic (svéd, Juventus) 21
9. Kaká (brazil, AC Milan) 19
10. Samuel Eto,o (kameruni, FC Barcelona) és John Terry (angol, Chelsea) 18-18
12. Juninho Pernambucano (brazil, Olympiqe Lyon) 15
13. Claude Makelele (francia, Chelsea) 8
14. Micahel Ballack (német, Bayern München), Petr Cech (cseh, Chelsea), Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea), Juan Roman Riquelme (argentin, Villarreal) 7-7
18. Zinedine Zidane (francia, Real Madrid) 5
19. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus) 4
20. Jamie Carragher (angol, FC Liverpool), Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) 3-3
22. Michael Essien (ghánai, Chelsea) 2
23. Luis Garcia (spanyol, FC Liverpool), Pavel Nedved (cseh, Juventus) 1-1

 

Szólj hozzá!

Címkék: reggel napilap

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr20757735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása