Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

MENTŐK

2008.06.27. 12:30 I.A.


www.bicske.mentoallomas.hu
A PROFI MENTŐANGYALOK MA

A MAGYAR MENTŐSZOLGÁLAT HIÁNYA MÁSFÉL MILLIÁRD FORINT, A MINISZTER LÉTSZÁMSTOPOT RENDELT EL. A BICSKEI ÉLETNEK RÉSZE A BICSKEI "HIVATÁSOS MENTŐANGYALOK" HELYZETE. A MENTŐKRŐL MOLDOVA MESTER A TÉKOZLÓ KOLDUS CÍMMEL ÍRT KÖNYVET. TALÁN AZÉRT LEHET TÉKOZLÓ EZ A KOLDUS, MERT MÍG NAGYON SZEGÉNY, MÉGIS MEGMENTI AZT A DRÁGA ÉLETÜNKET.
SOKKAL TÖBBET ADNAK, MINT AMENNYIT KAPNAK.



- Az embereket nálunk már csakis a  szakma szeretete tarthatja - mondta Kutenics Péter állomásvezető mentőtiszt, amikor a Kossuth téri parkon átkelve a mentőállomás felé tartottunk. Kutenics Péter Vértesszőlősön volt gyerek, Tatabányára járt középiskolába, aztán a Miskolci Egyetem egészségügyi főiskolai karán szerezte meg mentőtiszti oklevelét.  A mentőzést Tatabányán kezdte, Bicskén folytatta és feleségével, Szabó Krisztinával, aki a Prelúdium Zeneiskola tanára, Száron élnek.

- Semmiképpen nincs szó arról, hogy megszűnt volna az állomás - mondja Péter -, a szolgálatvezetés lett áthelyezve Fehérvárra, december 15-én lesz egy éve. Azelőtt három főállású, kiváló helyismerettel rendelkező munkatárs dolgozott a rádiónál és a telefonnál, intézték az irányítást és az adminisztárciót, szakszerűen kérdezték ki mindannyian a bejelentőt. Ismerték a helyi "földrajzi szlenget", ez most régiós bajtársainkra hárul, akik mindent megtesznek azért, hogy minden jól menjen.
Mert a mentőállomás ma más. Mint ismeretes, regionális mentőszervezet alakult ki, a közép-dunántúli régiót Komárom, Fejér és Veszprém megye alkotja.  A segélykérések a 104-es számon a régiót alkotó megyeszékhelyekre érkeznek.  Az ellátási terület mindig nagy volt, gondolja a felsorolás hallatán a cikkíró. Az a "viharsarok", amelyet Székesfehérvár, Budapest és Tatabánya határol, 14 falu, jó néhány tanya, az 1-es főútvonal és az M1-es autópálya határol - olvasható a mentőállomás kitűnő honlapján.
Mány, Csabdi, Vasztély, Szár, Újbarok, Óbarok, Nagyegyháza, Vértesboglár, Csákvár, Felcsút, Alcsútdoboz, Göböl, Etyek,  Vértesacsa, Tabajd tartozik a bicskei mentősökhöz. Ezt körzetet alkalomszerűen Herceghalom, Szomor és Vál bővíti a bicskei bajtársak munkájában.  Ez bizony elképesztően nagy terület, mármint a laikus cikkíró szerint. Azért is gondolja ezt, mert a szakma szabálya szerint itt napközben a riasztástól számított 1 perc alatt, éjjel 2 percen belül indulni kell!  Az átszervezés előtt 1 darab 24 órás esetkocsi dolgozott, 1db egésznapos mentőápolós autó, 2 db nappalos ápolós autó és 1db csak ülőbeteget szállító mentőautó volt. A különbség az, hogy ma már nincs ülőbeteg szállító, a művesés szállítás megszűnt, ezt magán betegszállítók végzik. A másik nagy különbség az, de ezt nem a mentőtiszt mondja, hanem mindenki tudja, hogy a mentősök fizetése sehol sincs az igazán európai országok színvonalától.  Az esetkocsi, vagyis a rohammentő egy kétéves Mercedes Sprinter jól felszerelve, ez a bicskei mentőegység zászlóshajója. Kétszer ad, aki gyorsan ad.
Készülőfélben van a TETRA zárt rendszerű kommunikáció. A Tetra azért lesz jobb, mint az URH, mert a TETRA forgalmát csak az hallja, akiket választottak, de egy adást ezután is többen hallhatnak és válaszolhatnak, de csak azok, akikre a megoldás, a mentési munka éppen tartozik. Nem lesz talán akkora információs káosz, mint az URH-n volt, ráadásul Székesfehérváron, Tatabányán és Veszprémben a képernyőkön az is látszik, hogy minden régiós mentőautó vagy légi mentő éppen hol jár vagy hol áll.
A mentőtisztnek jelzem, hogy a tűzoltó bajtársaktól azt hallottam, hogy például M1-es riasztás esetén régebben a mentők mindig megelőzték a tűzoltó autókat, vagy már ott voltak, amikor ők kiértek, most pedig változott a helyzet.
Az állomásvezető reméli, hogy ez nem így van és nem is lesz így. Kérdésre hozzátette, hogy a sok kemény eset közül nehéz lenne kiemelni egyet, amikor a bicskei tűzoltókkal kiváló összhangban dolgoztak.
- Sok eset volt - mondja Kutenics Péter mentőtiszt -, amikor sérültetet ki kell emelni, a beszorult embert kivenni, vizsgálom, körülöttem öt sisakban álló bajtárs tíz  keze azt várja, mit adjanak a kezembe, és figyelemmel, szó nélkül azt keresik, hogy miben és hogyan segíthetnek. Nemcsak a autóbalesetben. Az alkalom szüli. A szőlőhegyről nemrégiben hordágyon hoztak le egy sérült férfit.
A mentőállomásra érünk, ahol több földszinti helyiség, a társalgó és a szolgálatvezető iroda kifestését Szántó János bicskei polgár és felesége támogatta. Gyüre Tamás és fia 15 liter fehér falfestéket ajándékoztak az állomásnak. Számos helyiséget maguk azok mentősök festettek ki, akik éppen pihenőidejüket töltötték volna. A bicskei mentőegység egy olyan egység, amely nemcsak a nevében egység.  A szemlélődő író úgy látja, hogy kocsimosó helyiség ramaty állapotban van, mert a csempék lehullanak a falról, ha ez sokáig így marad, ezt a falak fogják megbánni. Kiderül az is, hogy húsz évig használták itt ugyanazt a kocsimosó tömlőt, míg a Szent István úti       Farmer Centrum hozott egyet. Úgy látom, hogy a földszinti és az emeleti zuhanyzók - bár tiszták, mint minden az Ady és a Bem utca sarki épületben -, de szintén lerobbantak. Külső szemlélőként úgy gondolom, hogy lehet ezt a némely részletében kritikán aluli rendszert szidni és szoktuk is olykor néhányan ordítva, de ha más nem segít, szintén a mi pénzünkből, megtehetjük mi is.
Él Bicskén egy hölgy, aki 1 millió forintot adományozott a bicskei mentőegységnek idén szeptemberben. Két autót szereltek fel belőle mégjobban. KELEMEN LÁSZLÓNÉ, ERZSI NÉNI 1 MILLIÓ FORINTOS ADOMÁNYÁBÓL 2 DB VÉRCUKORMÉRŐT, 2 DB PULSOXYMÉTERT, 2 DB KED MELLÉNYT, MOTOROS SZÍVÓT, 2 DB VÁKUMSÍN KÉSZLETET, CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEK LARYNGOSCOP KÉSZLETET ÉS 2 DB NAGYTELJESÍTMÉNYŰ KÁRHELYLÁMPÁT VETT A BICSKEI MENTŐÁLLOMÁS.
Erzsi néni fiain, akiket sajnos már elveszített, több alkalommal segített a bicskei mentőegység. Ezek után döntött úgy, hogy segíti a mentők munkáját.
Lapunk munkatársai és olvasói nevében köszönettel tartozunk Erzsi néninek ezért a jószívű és okos gesztusáért, amelyet közvetve nem is a mentőknek, hanem nekünk adott. Reméljük sok embert elgondolkodtat arról, hogyha valakinek, akkor a bicskei mentősnek és tűzoltónak a munkáját segítenünk kell, ha megtehetjük, hiszen szüleink és gyerkeink vannak, családokban és barátok között élünk, reméljük szépen, hosszan és jól.

 
  "Láttam a halált, szép arca volt, a házába hívott engem és meghajolt. Aztán legyintett csak és felnevetett, amikor azt feleltem, hogy még nem, nem, nem, nem mehetek. És nevetséges voltam és kiszolgáltatott, aztán dalolni kezdett az a gyönyörű madár az ablakomnál,  nekem életet hozott."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr89541900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása