Bicske.Info

Utolsó kommentek

  • Gazz: A Rinyában kövek nem igazán vannak, full síkság a környék, csak homok van, meg agyag, meg vipera. (2016.03.31. 14:53) Bakháza beach
  • Nikolett Borbély: Láttam,tapasztaltam,átéltem,.......neked sem ártana,....rájöhetnél,hogy ITT kezdődik az ÉLET! :D (2013.02.18. 20:32) KŐBALTA SZOFTVER
  • studiozse: @Hajni Telkiből:Szia Hajni! Elnézést kérek, hogy így, de kutatlak már egy ideje! Remélem most megtaláltalak! :) Remélem, jó helyen kopogtatok.... G.... (2011.02.19. 21:36) Patak vagy kanális?
  • Thakcha l'Amala: Szeretem a Tokajit -éppen most kaptam jó kis borseprő párlatot, de három hónapja csak ezt kell olvasnom az már sok, frissiccsé mondom,nem ihatom az ... (2010.05.08. 22:21) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Solymosi Eszter Tiszaeszlár: A liberalizmus a szabadságjogokért jött létre annak idején egy nagy liberalista mi kivetni valót talált a kissé cinikus hozzászólásban (2010.04.02. 19:03) Roma szövetkezet Igriciben
  • Thakcha l'Amala: Frissíts Ecsém! (2010.03.13. 21:42) Tokaj szőlővesszein nektár vagy hamu?
  • Hajni Telkiből: Jó a cikk, csak egy kis kiegészítés: a szennyvíztisztító most már hatékony működése egy külföldi, de nagyon tehetséges cég csapatának, az Organica Z... (2010.02.12. 18:27) Patak vagy kanális?
  • hazieromu: Én 100,000 cigány embernek indulásként tudnék hasonló értelmes munkát bíztosítani a" hulladékból villamos és hőenergia termelés helyben" programunkk... (2010.02.03. 09:25) Roma szövetkezet Igriciben
  • szendrei: Végre! Ez egy kicsit lassan ment, de legalább sikerült. L. (2010.01.14. 16:17) Patak vagy kanális?
  • Dr. Csabai: Tiszteletem Mindenkinek! Mielőtt bármiről is beszélünk az A/H1N1-ről, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kuta... (2009.11.14. 07:25) Gyuri és Adrián
  • Utolsó 20

Címkék

168 (1) 8ker.blog.hu (1) bicske (1) bicskei (1) budapesti nap (1) élet (3) erdély (2) felhívás! (1) fiam (2) hetek (37) magyar (1) mindennap.hu (1) narancs (1) óra (1) reggel napilap (80) repül (2) zene (3)

BÖJTE CSABA

2008.06.23. 19:54 I.A.

 
„ITT MARADOK ÉS TÖBBÉ NEM ÉHEZEM”
[2005.05.14]

 

Az írás címe egy ágy deszkájáról származik. Akkor bukkantak rá, amikor szétszedtek egy derékaljat Déván, Erdélyben. Egy olyan kisgyerek írta rá a sok közül, tán egy éjjel, akit a ferencesek befogadtak.

Egy rendes faluban, ha valaki elengedne egy kismalacot, sok ember futna, hogy az övé legyen. Egy kisgyerek azonban nem kell. Ott koldul az utcán, nyújtja a kezét, az emberek továbbmennek és átlépnek a szerencséjükön.” (Böjte Csaba ferences szerzetes)

 

Csángóföldön szerénykörülmények között él a magyar kisebbség. Szegénységük miatt sokszor a román nyelvű oktatásból is kiszorulnak. 

Amikor csütörtökön Moldvába, a Keleti-Kárpátokhoz indultam, betettem a zsákomba egy lapos követ. A fiammal hozattam iskolája udvaráról, a bicskei Szent László Általános Iskolából. Arra az alapkőletételre szánom-szánjuk a fiammal, amely majd holnap, vasárnap lesz a moldvai Külső-Rekecsinben. Sok ezer embert várnak, s mindenkitől csak egy darab követ kértek. Az állandóság jelképeként. Itt van velünk a kő a csíksomlyói búcsúban ma is. Innen megyünk vasárnap Gyimesfelsőlokra, Berszán Lajos atya gyimesi csángó gimnáziumába. Lokon hallgatjuk meg a szentmisét is. Mert a jasi püspök nem engedi, hogy Külső-Rekecsinben magyarul mondjanak misét. A világ minden nyelvén mondható mise, csak éppen magyarul nem!

Nem vitatkozunk. Böjte atya, az iskolaalapító sem vitatkozik a jasi püspökkel. Úgy gondolja, majd a kisebbségek jogaira oly érzékeny Európai Unió megoldja a kérdést. Mise után szépen beül az a néhány ezer ember az autóba, utazik százötven kilométert, s letesszük a köveket. A mi kövünk mellé sok száz másik, messziről érkezett kő is odakerül, amelyek jelképesen az iskola alapját fogják képezni a csángó falvakból érkező kövekkel együtt. – Csak abban az Európában hiszek – mondta a szerzetes –, amelyben mindenki fájdalom nélkül vállalhatja azt az identitást, amit Isten adott neki, és ott, ahova Isten állította őt.

A moldvai csángóknak különben azért van szükségük a magyarság összefogására, mert a Hegyeli Attila által összefogott tizenkét magyar oktatási intézmény ma még bérelt garázsokban, fészerekben tanít. Huszonegy romániai magyar pedagógus oktat és nevel magyar nyelven nyolcszáz csángó gyereket. A tanárok hat négyzetméteres kis szobákban laknak, a tíz négyzetméteres „tantermekben” sokszor húsz-harminc csillogó szemű tanítvány szorong. Ezen akar Böjte atya változtatni. Közadakozást hirdetett meg, magyar nemzeti összefogást, határok nélkül.

Történészek, filológusok, filozófusok tanítják betűvetésre a gyermekeket, velük sírva és nevetve, pedig diplomájukkal igazgatói posztokra törhetnének belső Romániában. Mégis kitartanak. Munkájuk úgy kezdődött, hogy egy kis csángó faluban béreltek egy házat. „Leköltözött” egy szakképzett tanárnő, s két hónap alatt 64 gyerek akart magyar nyelven tanulni. Úgy terjedt a jó magyar szó a kis csángó faluban, mint a tűz. A magyarul kimondott igen a semmiből teremtett életet.

A moldvai csángó magyarok sok-sok generáción át nem tanulhattak anyanyelvükön. De még a többségi nép nyelvén sem végezhettek iskolát a szegénység miatt. Egy román tanárnő azt mondja, tőle évtizedek óta egy gyerek sem ment tovább kilencedik osztályba. Az iskola kincs. Böjte atya arról beszél, hogyha ezt megadjuk, mérhetetlenül sokat segítünk azon a tájon, ahová nem jutott el a tudomány.

A Külső-Rekecsinbe álmodott iskola 800 millió forintba kerülne magyar áron, amit a gyakorlatias Böjte atya 500 millióból fog kihozni. Aki tud és akar, segítsen neki, mert szerinte a jó- tett mindenkit jobbá tesz. Ha olvasónk levélben, telefonon vagy e-mailben kéri, megírjuk, hogyan csatlakozhat az ügyhöz.



Kaolinbányászként kezdte a Hargitán
Böjte Csaba 1959-ben született Kolozsvárott. Csíkszeredában nevelkedett, egy húga van. Édesapja a versei miatt börtönbe került 1956-ban. Szabadulása után nem sokkal meghalt, mert a börtönben ütötték-verték. A fiatal Böjte bosszút akart állni, aztán ráébredt: a tudatlansággal, a sötétséggel van baj. Bölcsesség és szeretet kell az emberek szívébe. Autóvillamossági szerelőként dolgozott, majd teológiára jelentkezett.

1982-ben járt először Budapesten. Leült a Duna-parton József Attila szobra mellett és írt egy levelet. Félelmeit, vágyait, aggodalmait fogalmazta bele, s azt, hogy szerzetes akar lenni. A levélből papírcsónakot hajtogatott, s leengedte a Dunán. Mondandóját a jóistennek címezte, s ezt a levelet – mondja Böjte atya – a jóisten meg is kapta.

Mielőtt belépett volna a rendbe, felköltözött a Hargitára, mint Ábel, kaolinbányászként dolgozott. Ott tanulta meg, hogy a durva emberi külső mögött mennyi feltétel nélküli segítőkészség rejtőzik. Látta, amikor egy társát betemette a föld, és a bányászok a puszta kezükkel ásták ki, miközben rájuk is szakadhatott volna az omladék. De kiásták, és Böjte szerint nem biztos, hogy ezt választékosan beszélő értelmiségiek megtennék egymásért.



Mi történt pünkösdkor?
Péter apostol beszédére nem sokkal Jézus halála után háromezren töltekeztek be a Szent Lélekkel és megkeresztelkedtek. Mindazok pedig, akik hittek, együtt voltak és mindenük közös volt. Vagyonukat és javaikat eladták, szétosztották mindenkinek, ahogyan éppen szükség volt rá. Kitartóan részt vettek a tanítás hallgatásában és az imádkozásban. Akik nem hittek a tanításnak, így gúnyolódtak: „édes bortól részegedtek meg”.



A csángók moldvai magyarok
Elfogadottá vált a nézet, miszerint a csángók nyugatról, a Kárpát-medencéből érkeztek mai helyükre. A kutatók többsége a csángókat a Szamos-völgyi és a Felső-Tisza-vidéki magyarokkal hozza rokonságba. Tervszerű magyar birodalmi politika szándékainak engedelmeskedve érkeztek Moldvába, feladatuk ugyanis a székelyekéhez hasonlóan a határőrzés volt. 1859-ben Moldva egyesült Havasalfölddel, létrejött Románia. A kisebbségek anyanyelvi oktatása megszűnt, papjaikat elűzték, hogy nemzeti öntudatukat eltiporják. A csángó magyarok lézetését a hatalom tagadta. Becslések szerint százezernél is több magyar élhet ma is azon a vidéken

 

Szólj hozzá!

Címkék: reggel napilap

A bejegyzés trackback címe:

https://izingantal.blog.hu/api/trackback/id/tr77535784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása